Biznis vesti

Atanasković: Novi zakon o patentima radi obezbeđivanja dodatne zaštite pronalazaka

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

12:28

Atanasković: Novi zakon o patentima radi obezbeđivanja dodatne zaštite pronalazaka
Atanasković: Novi zakon o patentima radi obezbeđivanja dodatne zaštite pronalazaka - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima donosi radi usklađivanja sa najnovijim propisima Evropske unije. Prema njenim rečima, najvažnije izmene odnose na oblast sertifikata o dodatnoj zaštiti i zaštiti pronalazaka malim patentima.

"Propisano je izuzeće od zaštite sertifikatom o dodatnoj zaštiti ako se proizvodnja ili skladištenje lekova ili medicinskih proizvoda vrši na teritoriji Evropske unije za svrhe izvoza", rekla je Atanasković u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je predloženo da će lek ili medicinski proizvod koji je zaštićen sertifikatom o dodatnoj zaštiti moći da se proizvodi ili skladišti u Srbiji samo za svrhu izvoza pod uslovom da je posebnim oznakama obeleženo to pakovanje.

Takođe, proizvodnja leka ili medicinskog proizvoda može, kako je rekla, početi najranije šest meseci pre isteka roka važenja sertifikata o dodatnoj zaštiti radi skladištenja na teritoriji Srbije kako bi se, nakon isteka sertifikata, stavili na tržište Srbije.

Atanasković je objasnila da je dilj odredaba koje propisuju izuzeće od zaštite sertifikatom povećanje konkurentnosti i podsticanja rasta generičke industrije lekova u Srbiji, kao i otvaranje novih radnih mesta.

"Proizvođači generičkih lekova iz Srbije biće stimulisani da efikasno učestvuju na tržištima drugih zemalja", rekla je ona.

Atanasković je kazala da će biti izmenjen režim zaštite malog patenta, a propisan je i pravni osnov za izdavanje patentnog spisa u elektronskoj formi.

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici razmatranju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o patentima i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma i davanju garancije Republike Srbije.

To su predlozi zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Mongolije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd i Raiffeisen banke a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad, po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis