Biznis vesti

Amazon kažnjen sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

12:41

Amazon kažnjen sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije
Amazon - Copyright Tanjug/AP/Craig Ruttle

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski antimonopolski regulator saopštio je danas da je novčano kaznio kompaniju za e-trgovinu Amazon sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu.

Amazon je, sa svoje strane, izrazio "snažno neslaganje" sa odlukom italijanskog regulatora i i najavio žalbu, izveštava Rojters. Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog privatnosti i dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored Amazona, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i Alfabetov Gugl, Fejsbuk, Epl i Majkrosoft, napominje britanska agencija. Italijanski nadzorni organ je u saopštenju naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na italijanskom tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca aktivni na njegovo, italijanskom veb sajtu Amazon.it.

Vlasti su precizirale da Amazonov servis za posredvanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku Prajm, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it.

"Amazon sprečava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom Prajm kojima ne upravlja FBA", navodi se u saopštenju regulatora.

Etiketa Prajm omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti. Iz Amazona su poručili da je FBA servis „potpuno opciona usluga“ i da je većina prodavaca trećih strana na Amazonu ne koristi.

"Prodavci koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cena. Predložena novčana kazna i pravni lekovi su neopravdani i neodmereni", navodi se u saopštenju kompanije.

Komentari (0)

Biznis