Biznis vesti

Srbija na EXPO Dubai 2020: Prilika za investicije u električnu mobilnost

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

12:04

Srbija na EXPO Dubai 2020: Prilika za investicije u električnu mobilnost
Srbija na EXPO Dubai 2020: Prilika za investicije u električnu mobilnost - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Razvojna agencija Srbije (RAS) i celokupan Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020, sutra u Paviljonu Srbije u Dubaiju organizuju drugu investicionu konferenciju, koja će predstaviti prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije sa fokusom na električnu mobilnost, hemijske i industrije šinskih vozila.

Rastući trend ulaganja u održivi transport, e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prilika su da se Srbija pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, te je Expo Dubai pravo mesto da se investitorima približe ova tri sektora i uspostavi kontakt za nova ulaganja, saopštila je RAS.

Investiciona konferencija posvećena industrijama održava se u toku EXPO tematske nedelje "Znanje i učenje", te u će u tom duhu konferenciju otvoriti Prvi potpredsenik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Učesnici i govornici biće savetnici iz RAS-a koji će publici predstaviti razloge i prilike za ulaganje u projekte e-mobilnosti i transporta i sektor hemijske industrije u Srbiji, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić i predstavnici renomiranih kompanija iz segmenta transporta i hemijskoj sektora.

Sve popularnija tema E-mobilnosti i težnje na globalnom planu ka održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova usko su povezane sa automobilskom i šinskom industrijom koje predstavljaju ono što nazivamo sustainable (održivim) transportom.

Rastući trend ulaganja u e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prostor su u kome Srbija može da se pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, a sa druge strane, hemijska industrija sa dugom tradicijom još jedan je od segmenata koji otvara veliki prostor za ulaganja, i ima ulogu u stremljenjima ka održivom i zelenom razvoj kako unutar samih procesa proizvodnje tog sektora, tako i kao potpora, na primer, drugim industrijama.

Na konferenciji će takođe biti prisutni i predstavnici obrazovnih institucija, naučnih instituta iz Srbije, poput Mašinskog i Hemijskog fakulteta, Instituta Vinča, predstavnici Ministarstva koji se bave dualnim obrazovanjem i drugih, otvorenih za dalje povezivanje i saradnju obrazovnog i naučnog sistema sa kompanijama i potencijalnim investitorima.

Sa 80ogodišnjom tradicijom i vrednošću projekata od oko 2 milijarde evra od 2019. kojima je planirano otvaranje oko 43 hiljade radnih mesta, automobilska industrija u Srbiji sve više je usmerena na projekte visoko-tehnološkog karaktera, električnu mobilnost i održive vidove transporta i tehnološki napredne segmente sektora.

Težnja konferencije je privlačenje pažnje dodatnih investitora iz sveta koji su spremni da u ovakve projekte.

Kao deo teme održivog transporta, na investicionoj konferenciji biće reči i o proizvodnji u okviru železničkog transporta, navodi RAS.

"European Green Deal" (Evropski Zeleni Dogovor) Evropske komisije predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za 90% do 2050. godine.

"Prema "Strategiji održive i pametne mobilnosti“ Evropske komisije i njenim akcionim planom, Evropa je usmerena ka sve većem korišćenju železnice kao jednog od vidova pametnog, konkurentnog, bezbednog i pristupačnog transportnog sistema, a to znači i da će rasti ulaganja u proizvodnju komponenti za ovu industriju, a Srbija može naći svoje mesto upravo u investicijama u ovoj oblasti", ističe Dragana Krunić, Savetnica za komunikacije u RAS-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis