Biznis vesti

Euronews izdvaja 10 razloga za posetu paviljonu Srbije na EXPO 2020 u Dubaiju

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2021

-

16:39

Euronews izdvaja 10 razloga za posetu paviljonu Srbije na EXPO 2020 u Dubaiju
Euronews izdvaja 10 razloga za posetu paviljonu Srbije na EXPO 2020 u Dubaiju - Copyright Serbia @ Dubai Expo

veličina teksta

Aa Aa

Da li je moguće "vratiti u život" drevne ljude? Da li je onda moguće komunicirati sa njima? Srbija će odgovor dati 11. decembra, za kada je zakazana svetska premijera virtulenog oživljavanja praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije u Paviljonu Srbije na Ekspo 2020 Dubai, piše Euronews.com. Po prvi put u istoriji, posetioci Paviljona Srbija mogu da komuniciraju sa autentičnim, pokretnim i prilagodljivim 3D licem čoveka koji je zaista živeo u praistorijskim vremenima i umro na obalama reke Dunav pre više od 10.000 godina.

Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate. Srpski naučnici su ovu nauku podigli na novi nivo. Oni su spojili znanje stečeno proučavanjem kostiju (osteologije) sa naukom o DNK i drugim forenzičkim procesima, ne samo da bi stvorili tačno, realistično 3D lice čoveka koji je umro pre deset milenijuma, već da bi ga animirali i "oživeli" sa iskrenim izrazima lica koji reaguju. Srpski naučnici to zovu Digitalna ljudska tehnologija (DHT).

1. Lice neolitskog čoveka

Prvi projekat Digitalne ljudske tehnologije je lice neolitskog čoveka čiji su ostaci otkriveni na lokalitetu Lepenski Vir u istočnoj Srbiji, na obalama reke Dunav. Sada znamo da je imao oko pedeset godina kada je umro, da je bio visok oko 178 cantimetara, da je imao 70 kilograma i da se dosta hranio ribom. Sahranjen je u položaju "lotosa", što ukazuje da je imao važnu ulogu u svojoj zajednici.

Srpska naučnica Sofija Stefanović, vanredni profesor na Departmanu za arheologiju Univerziteta u Beogradu, koja stoji iza ovog projekta zajedno sa stručnjacima iz domaće srpske kompanije za igre na sreću kaže da naučnici koriste novu tehnologiju Digital Ancient Human (DAH) koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi.

"Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, kao što su izotopska studija za rekonstrukciju ishrane, metoda anulacije cementa zuba za rekonstrukciju precizne starosti u trenutku smrti, kompjuterska tomografija za rekonstrukciju nivoa fizičke aktivnosti i duboko sekvenciranje drevne DNK za rekonstrukciju boje kože, očiju i kose. Koristili smo te podatke da napravimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Digitalni biokinetički model simulira njegovu gestikulaciju", objašnjava Stefanovićeva.

Postignuće DHT-a označava savršen spoj između arheologije, nauke i, neobično, tehnologije igara. Euronews navodi da je metahuman možda broj jedan, ali da postoji još devet dobrih razloga za posetu Paviljonu Srbije.

2. Srbija stvara ideje

Osim što je jedna od retkih zemalja u svetu koja ima Nacionalnu strategiju veštačke inteligencije i jedna od prvih zemalja koja je uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama, kreativne industrije u Srbiji su jedna od najbrže rastućih privrednih grana.

Tema srpskog paviljona je "Srbija stvara ideje". Inspirisan prošlošću, oblikujući budućnost i slavi naciju sa kreativnošću i inovacijama ugrađenim duboko u njen DNK. Danas je Srbija zauzeta pronalaženjem kreativnih i inovativnih rešenja za neke od najhitnijih svetskih izazova, od održivosti životne sredine do usvajanja veštačke inteligencije (AI) i od ishrane rastuće populacije do upravljanja javnim zdravljem.

Serbia @ Dubai Expo

 

Na digitalnim izložbama na drugom spratu paviljona otkrićete zašto Srbiju nazivaju Silicijumskom dolinom Balkana, zašto je lider u eUpravi i kako je ponosno domaćin Evropskom centru izvrsnosti za IKT rešenja za poljoprivredu.

Dodatni savet: Pogledajte hronologiju kreativnosti, koja prikazuje više od 10.000 godina izuma i umetnosti na tlu Srbije.

3. Neolitska kultura Vinče stara 7.000 godina


Vinčanska kultura je promenila tok ljudske istorije, jer se u tom periodu prvi put ljudi trajno nastanjuju u gradovima. Ovaj revolucionarni čin rezultirao je eksplozijom inovacija, uključujući najraniju poznatu metalurgiju ekstraktivnog bakra na svetu. Takođe je izazvao neverovatnu kreativnost specijalizovanih zanatlija u keramici, nakitu i tkanju konca. Vinčanska kultura je pokrenula i druge vrste kreativnih rešenja, od razgranate trgovinske mreže do visoko razvijenih društvenih odnosa i procedura za rešavanje konflikata.

Vinča je bila prvo društvo modernog doba, a izložba Srbije je istražuje kroz šest njenih najvažnijih tema: trgovina, zajednica, tehnologija, umetnsot, obrazovanje i hrana i poljoprivreda.

Dodatni savet: Pogledajte dvoglavu statuu Aleksandra Bunčića inspirisanu Vinčom, zasnovanu na jednom od najnovijih artefakata otkrivenih na arheološkom lokalitetu u Vinči.

4. Paviljon upečatljive arhitekture


Arhitektonski upečatljiv paviljon Srbije od 2.000 kvadrata nalazi se u srcu Ekspo-ovog Mobiliti Distrikta. Kao što je Vinčanska kultura pokrenula mnoge od najrevolucionarnijih ideja u svetu, tako je i Paviljon Srbije – koji svojim dizajnom podseća na kosi krov neolitskog vinčanskog stana – danas. Prikazuje doprinose Srbije budućnosti čovečanstva, sa digitalizacijom, veštačkom inteligencijom i virtuelnom realnošću u svojoj srži.

Serbia @ Dubai Expo

 

Dodatni savet: Pogledajte uniforme osoblja koje je dizajnirala nagrađivana dizajnerka filmskih i pozorišnih kostima Ivana Vasić Ingliš.

5. Predah na jastucima pirotskog dizajna

Poseta Ekspo 2020. može biti iscrpljujuća. Idealno mesto za ovo je chill-out zona u kojoj čekaju unikatni ručno tkani jastuci pirotskog dizajna. Pametna klupa u bašti Paviljona Srbije prva je takve vrste koja donosi besplatnu solarnu energiju i povezanost u javne prostore.

6. Eksperimentišite sa Teslom

Nikola Tesla (1856-1943) je bio srpski fizičar, inženjer i pronalazač koji je patentirao brojne revolucionarne pronalaske koji su radikalno unapredili ljudsku civilizaciju. To uključuje pronalaske polifaznih sistema, robotiku, bežični prenos i više od 300 patenata, koji koriste tehnologiju održivog razvoja.

Tesla je konstruisao mnoge motore, nezamenljive i danas, više od 130 godina nakon što ih je izumeo. On je stvorio prvi indukovani motor 1883. Ali tržišna verzija iz 1887. je ono što podržava skoro 80 odsto trenutne svetske industrije.

Teslina gradska rasveta zasnovana na sistemu naizmenične struje prvi put je predstavljena javnosti na Svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine. Na sajmu elektrotehnike u Njujorku 1898. Tesla je zadivio publiku demonstrirajući čamac na daljinsko upravljanje, prvog modernog robota.

Dodatni savet: Posetite izložbu na 2. spratu za zadivljujuće iskustvo koje oduzima dah i gde možete videti Tesline najveće i najvažnije izume.

7. Zabavljajte se

Od balkanskog muzičkog plemića Gorana Bregovića do svetske zvezde klasične violine Stefana Milenkovića, od proslavljenog džez basiste Nenada Vasilića, džez pevačice Sofije Knežević do muzičkog spektakla koji spaja zadivljujuće tradicionalne instrumente sa modernim duhom, srpski muzički program nudi više od 40 prilika za slušanje, uz najbolje srpske zvuke.

Dan državnosti Srbije je 15. februar, a Srbija će imati celodnevni program sa tradicionalnom muzikom i igrom, paradama i prezentacijama.

Dodatni savet: Obratite pažnju na jedinstveni unakrsni nastup virtuoznog violiniste Stefana Milenkovića koji svira zajedno sa jednim od omiljenih rok izvođača bivše Jugoslavije Neletom Karajlićem.

8. Budite bliski i lični sa Dejvidom Getom

Ako ste ikada sanjali da uđete u DJ kutiju na velikom evropskom muzičkom festivalu, sada je vaša šansa.Na izložbi u Paviljonu Srbija možete da uronite u prizore i zvuke Egzita, premijernog muzičkog festivala jugoistočne Evrope, i posetite vrhunskog di-džeja Dejvida Getu dok vrti svoju magiju, pravo na bini. Osnovan 2000. godine, Egzit je dva puta osvojio nagradu za najbolji glavni festival, za 2013. i 2017. Egizit je takođe dobio priznanje "Najbolji evropski festival" na UK Festival Avards 2007.

9. Istražite digitalnu poljoprivredu

Srbija ima visoko razvijenu prehrambenu industriju koja pokriva pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u odličnim klimatskim uslovima. Srbija je po mnogo čemu samoodrživa i proizvodi i izvozi sirovine, sastojke i gotove prehrambene proizvode u region i svet.

Kvalitetu i stalnom unapređenju industrije doprinosi 16 specijalizovanih istraživačkih instituta, na osnovu čije stručnosti ovaj sektor konstantno teži tehnološki naprednijoj proizvodnji, obezbeđujući visok kvalitet proizvoda i ekološki orijentisanu proizvodnju.

Serbia @ Dubai Expo

 

Srbija je takođe ponosni domaćin Evropskog centra izvrsnosti za IKT rešenja u poljoprivredi. BioSense Institut pokazuje viziju gde će senzori budućnosti postavljeni na robote i satelite osetiti stanje biljke i pomoći joj da bolje raste.

10. Virtuelni paviljon

I na kraju, čak i ako ne možete da stignete do Dubaija, ipak možete doživeti Paviljon Srbije. Paviljonu se može pristupiti putem veb stranice. Paviljon predstavlja integrisanu dvostruku platformu za prikazivanje srpskih priča – fizički paviljon u Dubaiju i virtuelni/digitalni paviljon na mreži koji integriše bezvremenski i neograničeni sadržaj sa stvarnim prostorom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis