Biznis vesti

Otvoren poslovni hab u Dubaiju - šansa da proizvodi 1.000 srpskih firmi nađu mesto na tržištu Emirata

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

16:13

Otvoren poslovni hab u Dubaiju - šansa da proizvodi 1.000 srpskih firmi nađu mesto na tržištu Emirata
Otvoren poslovni hab u Dubaiju - šansa da proizvodi 1.000 srpskih firmi nađu mesto na tržištu Emirata - Copyright TANJUG/ LIJANA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski poslovni hab otvoren je danas u Dubaiju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da će tu u narednih šest meseci više od 1.000 velikih i malih firmi iz Srbije imati sastanke sa predstavnicima kompanija iz celog sveta.

Predsednik Vučić je rekao da je važna sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata (UAE), i drugim zemljima. Poželeo je privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava.

"Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove, jer postoje neki problemi, ali za godinu i dve, odnosno i tri prijateljstvo doneće rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. UAE su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i Bahreina, Omana i nekih drugih zemalja u regionu", objasnio je on.

Vučić je kazao da treba da pokušamo da se sa tog tržišta širimo dalje ka Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku.

"Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini", naglasio je Vučić.

Srpski poslovni hab je otvoren u okviru održavanja najveće Svetske izložbe EKSPO 2020. u Dubaiju. Predsednik industrijskog parka Dubai saut uručio je sertifikat o otvaranju srpskog poslovnog haba Marku Čadežu, koji je zahvalio prijateljima iz UAE i istakao da je taj prostor za privrednike iz Srbije otvoren zahvaljujući državničkim vezama Vučića.


Čadež je rekao da je već došlo danas više od 100 privrednika iz Srbije, a da će ostali doći kasnije i da će imati sastanke sa firmama Emirata, SAD, Švajcarske.

"Naš tim vam je na raspolaganju da vam pomognu da dođete do novih poslova, da iskoristimo tu šansu. Nema mnogo zemalja koje imaju ovakav prostor da naprave nove poslove", rekao je Čadež.


Pozvao je i male i srednje firme iz Srbije da dođu i iskorite tu prililku i naglasio da hab nije samo za velike kompanije.

"Mi ćemo vam pomoći da napravite posao", poručio je Čadež i dodao da je sa tim habom otvoren put za nove poslove, prijateljstva i partnerstva. Inače, tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

Vučić: Energetska kriza je teža od korone

Predsednik je upozorio danas da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza. Vučić je rekao da u svetu svi trenutno o tome ćute.

"Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju“,naveo je predsednik.


Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, a da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika. Ukazao je da je to važno, navodeći da je cena gasa u Nemačkoj, na primer, skočila u nebesa, da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cene energenata.

"Naša cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome“, rekao je on.

Vučić je dodao i da bi pitao sve koji su predlagali da se ugalj više ne koristi za pravljenje struje, šta bi sada rekli o tome.

"Mi ćemo struju da imamo, pitanje je samo po kojoj ceni, koliko će država da gubi. A, pričali su bajke, da ne treba ugalj, da bi da zatvaraju nuklerake...", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada. Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera.

"Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo", podvukao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis