Biznis vesti

Nedelja posvećena svemiru na Ekspo Dubai - simulator za astronaute i srpski dronovi na svetskoj izložbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2021

-

11:44

Nedelja posvećena svemiru na Ekspo Dubai - simulator za astronaute i srpski dronovi na svetskoj izložbi
Privredna komora/Nina Mirković - Copyright Privredna komora/Nina Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Srpski inovativni proizvodi - simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije, pred poseticioma su druge tematske nedelje Svetske izložbe Ekspo 2020 Dubai posvećene svemiru (Space Week), koja je počela danas i trajaće do 22. oktobra. Srbija će se ove nedelje predstaviti i na sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, a naša dostignuća na svim ovim manifestacijama promoviše delegacija od oko 120 privrednika.

"Sa nama u Dubaiju je 27 firmi metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio tehnologijama, proizvodnjom mini satelita (CubeSat), kao i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja. Imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta", ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije.

Svemir, prema njenim rečima, nije tema koju bismo u prvom trenutku povezali sa privredom Srbije, ali interesovanje za Space week i velika privredna delegacija koja boravi u Dubaiju jasan su znak da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti svemirskih tehnologija.

Privrednici koji učestvuju na drugoj tematskoj nedelji danas su posetili Biznis hab PKS u Dubaiju gde su se upoznali sa uslovima poslovanja u UAE, procedurama i mogućnostima osnivanja kompanija.

Prinskrin/EXPO Dubai/EXPO 2020 Serbia

 

"Sigurna sam da će naši privrednici iskoristiti priliku da besplatno koriste usluge Biznis haba PKS za organizaciju poslovnih sastanaka, prezentacija i dogovaranje novih poslova. U Slobodnoj zoni Dubaija gde je smešten i ovaj hab posluje 4.000 kompanija iz različitih sektora, što je još jedna od prednosti za naše firme", kazala je Raičević.


Nastup na Svetskoj izložbi u Dubaiju privrednici vide kao veliku šansu i dodatni impuls internacionalizaciji poslovanja.

Marija Dragović, direktorka kompanije Wing, koja se bavi proizvodnjom delova za avijaciju i vetroparkove, kaže da je nastup na tematskoj nedelji Svemir odlična prilika za pronalaženje novih poslovnih partnera, obzirom da je firma 90 odsto izvozno orijentisana.

"Biti deo delegacije Srbije u Dubaiju je prilika da promovišemo kompaniju brojnim inostranim posetiocima, kao i da se predstavimo azijskom tržištu, sa kojim nismo ranije sarađivali", ističe Dragovićeva.

Kompanija Pink Research and Development Centar predstavlja dronove IKA-20 i IKA-01, nosivosti 20 kilograma i jedan kilogram koji su namenjeni različitim specijalnim misijama, poput gašenja požara, transport medicinskog materijala i opreme.

Nagrada za najbolji startap 200.000 dolara


U Dubaiju je danas počeo i sajam GITEX, najveći tehnološki događaj u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike, a svoja dostignuća i inovacije u oblasti IKT pokazaće 11 kompanija i institucija iz Srbije. Uz podršku Vlade i PKS, šest naših startapa dobilo je priliku da učestvuje na GITEX Future Stars 2021 - manifestaciji posvećenoj razvoju startapa.

Privredna komora

 

Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za "Supernova izazov", gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara. Ekspo 2020 Dubai“ održava se pod sloganom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, a učestvuju 192 zemlje.

Očekuje se da će se tokom šest meseci trajanja izložbe u Dubaiju predstaviti više od 1.000 kompanija iz Srbije. Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Privredna komora Srbije, Razvojna agencije Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis