Biznis vesti

Evropska investiciona banka podržava digitalizaciju u Srbiji – Telekomu kredit od 70 miliona evra za ultra-brzi internet

Komentari

Autor: Euronews

14/12/2021

-

16:09

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, obezbediće kredit u iznosu od 70 miliona evra Telekomu Srbija za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže širom Srbije. Kredit EIB će omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima, saopštili su iz Telekoma Srbija.

Kredit EU banke unaprediće kvalitet digitalne infrastrukture u zemlji, proširiti pogodnosti brzog interneta na korisnike mobilne i fiksne-bežične mreže koji žive i rade u ruralnim područjima i podstaći inovacije, a pritom će povećati otpornost države na krize poput one izazvane pandemijom Kovid 19. Nove i unapređene 5G i 4G mreže će omogućiti domaćim kompanijama da ponude napredne digitalne usluge, povećaju svoju konkurentnost i produktivnost i ubrzaju razvoj privatnog sektora.

Od 2020, Evropska investiciona banka uložila je 195 miliona evra u tri projekta u Srbiji, kojima se potpomaže digitalna transformacija kao jedan od zajedničkih prioriteta EU i Srbije. To obuhvata investiciju od 125 miliona evra u digitalizaciju srpskih škola i malih i srednjih preduzeća. Ova banka predstavlja vodećeg finansijera projekata digitalizacije u Evropskoj uniji i partnerskim zemljama širom sveta.

"Naša investicija u širenje 5G i 4G mobilnih mreža u Srbiji predstavlja veliki doprinos Tima Evropa ka bržoj digitalnoj transformaciji srpske ekonomije. To je ulaganje u bolji kvalitet života, veću konkurentnost i nove poslovne prilike za domaće firme. Brza i efikasna digitalna tranzicija i ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i prateću infrastrukturu podstiču inovacije i doprinose zelenoj, održivoj, cirkularnoj i klimatski stabilnoj Srbiji. To su potporni stubovi moderne ekonomije, kao i njene sposobnosti da stvara nova radna mesta i uvećava prihode", izjavila je Ljiljana Pavlova, potpredsednica EIB-a zadužena za poslovanje u Srbiji.

AP/Mark Schiefelbein, Wikipedia.org/Telekom.Srbija

 

Ona je istakla da se ovim kreditom naglašava uloga EIB-a kao ključnog investitora u digitalizaciju Srbije, a podjednako i u razvoj države u celini i dodala da su to dve uloge na koje su u EIB posebno ponosni i čijem su očuvanju duboko posvećeni.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je izjavio da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Evropska investiciona banka, najvažnija finansijska institucija Evropske unije, prepoznala kompaniju na čijem je čelu, kao ključnog tržišnog lidera u regionu i odabrala partnera sa kojim će investirati u razvoj 5G mreže i unapređenje 4G mreže u Srbiji.

"Ugovor koji smo potpisali sa EIB doprineće ubrzanju digitalne transformacije svih sektora u zemlji, što je od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj naše privrede. Takođe, zahvaljujući partnerstvu sa EIB, Telekom Srbija omogućiće brži i lakši pristup internetu stanovnicima kako urbanih, tako i ruralnih delova naše zemlje i time obezbediti uslove za ubrzanje digitalne transformacije društva u celini. Ovakva partnerstva daju nam potvrdu da smo odabrali pravu strategiju razvoja naše kompanije, koja inovativnim pristupom u svakom momentu svojim korisnicima obezbeđuje najkvalitetnije usluge", naglasio je Lučić.

Emanuel Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji je podsetio da je Evropska unija ubedljivo najveći investitor u Srbiji i istakao da ne postoji nijedan drugi akter, koji je u stanju da podrži modernizaciju Srbije i razvoj njene infrastrukture onako kako to čine EU i EIB – na tako transparentan i fer način, u takvom obimu i pod tako povoljnim finansijskim uslovima.

"Samo nekoliko časova nakon što je Evropska unija otvorila klaster 4 pristupnih pregovora sa Srbijom, ovaj novi kredit još jedanput pokazuje na koji način EU može da podrži političke reforme svojim snažnim finansijskim kapacitetom. Bolja povezanost će imati velike konkretne uticaje na građane i preduzeća u Srbiji: bolji kvalitet života, više radnih mesta i poslovnih prilika", poručio je Žiofre.

Ultra-brzi mobilni internet u Srbiji

Investicijom EIB-a će se finansirati bolji pristup ultra-brzim mobilnim broadband servisima, povećanje mrežnog kapaciteta, pokrivenosti i kvaliteta servisa putem najnaprednije telekomunikacione opreme. EIB će finansirati korišćenje fizičke infrastrukture, aktivne radio-pristupne mreže, nadogradnju prenosne mreže i proširenje optičkog interneta na više od 1.000 mobilnih lokacija u Srbiji.

U skladu sa osnovnim ciljevima Digitalne agende EU, EIB je posvećena pružanju podrške rastućem data saobraćaju u Evropi ulaganjem u brzi internet, mobilne mreže i cloud računarstvo. Banka pruža finansijsku i tehničku ekspertizu za projekte koji doprinose ovim ambicijama, kako u EU, tako i šire.

Samo tokom 2020. godine, EIB je pružala podršku malim preduzećima, startapovima i većim preduzećima, kao i javnom sektoru, kako bi pospešila digitalizaciju i inovacije. EIB finansiranje je omogućilo jačanje novih modela digitalnog poslovanja, lansiranje u svemir 60 satelita koji omogućavaju broadband internet i obezbedilo 2,6 miliona novih pretplata na 5G servise.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis