Biznis vesti

Azijske berze mešovite, dolar u defanzivi

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

13:10

Azijske berze mešovite, dolar u defanzivi
Azijske berze mešovite, dolar u defanzivi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina azijskih tržišta akcija je porasla danas, dok je dolar u defanzivi, nakon signala da omikron soj korona virusa neće znatno poremetiti globalni ekonomski rast. Dolar je na putu da zabeleži najlošiju trgovačku nedelju od septembra, dok su rizične valute, od bitkoina do australijskog dolara, sačuvale nedavne dobitke, izveštava Rojters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao je za 0,2 posto, a japanski Nikei za 0,1 procenat. Neke azijske berze su, međutim, u padu zbog poštravanja mera za suzbijanje širenja omikrona. Kineski indeks najlikvidnijih akcija je oslabio za 0,32 posto na dnevnom nivou, nakon rasta broja zaražzenih u severozapadnom gradu Sijanu, što je rezultirao zatvaranjem tog grada koji ima 13 miliona stanovnika.

Američko tržište akcija i državnih dužničkih hartija je danas zatvoreno zbog Božića po gregorijanskom kalendaru. Indeksi na Vol Stritu su u četvrtak dostogli nove maksimalne vrednosti. Referentni indeks NJujorške berze S&P 500 je završio trgovanje na rekordnom nivou, ojačavš za 0,62 odsto na 4.725,79 poena, industrijski Dau Džons je napredovao za 196,67 bodova ili 0,55 procenata, na 35.950,56 poena,.a tehnološki Nasdak Kompozit je skočio za 0,85 posto na 15.653,37 bodova.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi glavnih valuta, beleži neznatno se povukao danas i iznosi 96,067 poena, dok je u odnosu na prošli petak u padu za 0,6 procenata. Dolar je skliznuo prema većini valuta, osim prema jenu, koji se trguje po kursu od 114,38 jena za dolar, na skoro istom nivou kao krajem novembra kada su se prvi put pojavile vesti o omikronu.

Britanska funta, koja je u četvrtak dostigla mesečni maksimum od 1,3437 dolara, menja se danas za 1,341 dolara, a na nedeljnom nivou je ojačala za 1,4 posto prema američkoj valuti. Bitkoin se, prema poslednjim podacima sa azijskih platformi, trguje po ceni iznad 51.000 dolara, zadržavši dobitak ostvaren u četvrtak od 4,5 posto, što je bio njegov najbolji trgovački dan u skoro dve nedelje.

Na robnim tržištima vlada slaba pretpraznična aktivnost. Cene nafte su skliznule prekinuvši trodnevni uzastopni rast. Fjučersi nafte Brent su oslabili za 0,47 posto na 76,49 dolara za barel, a američko tržište ne radi. Posustajanje dolara je poduprlo cenu zlata, koja je na denvnom nivou porasla za 0,6 procenata na 1.818 dolara po unci, dok je u odnosu na prošlu sedmicu ojačala za 1,15 posto.

Komentari (0)

Biznis