Biznis vesti

Radna grupa za energiju i energente: Sutra normalizacija u blokovima B1 i B2 TENT-a

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

18:24

Radna grupa za energiju i energente: Sutra normalizacija u blokovima B1 i B2 TENT-a
Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Na hitnoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, koja je sazvana danas zbog havarija koje su se desile u termoelektrani Nikola Tesla, konstatovano je da se očekuje da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem, kao i da blok B1 o sutra ujutru bude ponovo u pogonu.

Na sednici, kojoj je predsedavala potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izneti su podaci o stanju u termokapacitetima, kao i izveštaji o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije.

Kako je rečeno, današnja havarija na bloku B2 izazvana oštećenjem mlinskog kola izbacila je taj blok iz pogona. U havariji nije bilo povređenih radnika, a očekuje se da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Blok B1 u TENT-u od nedelje nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema i trebalo bi do sutra ujutru ponovo da bude u pogonu, rečeno je iz Elektroprivrede Srbije.

Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Zoran Petrović

 

 

Na sednici Radne grupe konstatovano je povećanje proizvodnje električne energije u kapacitetima koji koriste obnovljive izvore, pre svega u hidroelektranama. Prenosni i distributivni sistem, kako je rečeno, funkcionišu bez većih problema.

Rezerve energenata za toplane u Srbiji su dovoljne do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije.

Iz Beogradskih elektrana je saopšteno da isporučuju toplotnu energiju 24 sata.

Na sednici je saopšteno da su povećane zalihe gasa u skladištu Banatski dvor.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas”, Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a.d, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica, Srbija Kargo, a.d, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis