Biznis vesti

Regulatorna kancelarija za energetiku na Kosovu: Licenciranje srpske kompanije "Elektrosever" kada se stvore uslovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

28/12/2021

-

14:04

Regulatorna kancelarija za energetiku na Kosovu: Licenciranje srpske kompanije "Elektrosever" kada se stvore uslovi
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Srpski operator za distribuciju i naplatu električne nergije, kompanija “Elektrosever”, biće licencirana "kada se stvore uslovi za rad", rekao je danas na sednici skupštinskog odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzulahu.

Fejzulahu je na pitanje šefice poslaničkog kluba Pokreta Samoopredeljenje Mimoze Kusari Ljilja, kada će početi naplata struje potrošačima na severu Kosova, odgovorio da je naplata u tom delu Kosova otežana, ali da će se rešiti kada se, kako ja istakao, stvore uslovi za rad”, ne objašnjavajući koji su to uslovi.

Kompanija "Elektrosever" je registrovana u novembru 2018. godine, ali još nije dobila licencu za rad. Osnivanje ove kompanije je dogovoreno u okviru sporazuma u Briselu 2013. godine, kojim je predviđeno osamostaljivanje Kosovskog operatora za snabdevanje električnom energijom, njegovim izlaskom  iz Elektromreža Srbije. Sporazumom je predviđeno i da Srbija neće ometati članstvo kosova u Evropskoj elektroenergetskoj mreži. Krajem 2020. godine, Kosovo je postalo član evropske mreže i formiralo zajedničku elktromrežu sa Albanijom, ali dve srpske firme za distribuciju i naplatu električne energije, u okviru kompanije “Elektroever”, nisu još uvek dobile licencu za rad.

Komentari (0)

Biznis