Biznis vesti

Hrvatska vlada odustala od kupovine akcija Ine, reagovao MOL

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2021

-

17:27

Hrvatska vlada odustala od kupovine akcija Ine, reagovao MOL
Tanjug/HINA/Damir Senčar - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada je odlučila danas da obustavi otkup akcija Ine od MOL-a, da pokrene reviziju arbitražne presude Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL) i da nastavi da učestvuje u arbitraži koju je mađarski MOL pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

Kako je saopšteno iz vlade, odluka o obustavljanju otkupa akcija Ine od mađarske naftne kompanije doneta je zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude hrvatskog Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa MOL-a Žolta Hernadija, prenosi Hina.

Dodaje se da je vlada zadužila Ministarstvo privrede da radi utvrđivanja ništavosti izmene ugovora o odnosima deoničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz januara 2009.) pokrene pred švajcarskim Saveznim vrhovnim sudom reviziju arbitražne presude UNCITRAL-a iz decembra 2016, i da nastavi s aktivnostima učešća države u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem. 

Odluka Vlade utemeljena na pravnim mišljenjima

Premijer Andrej Plenković je rekao da se postupak protiv Prve izmene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima akcionara i Ugovora o gasnom poslovanju, pokreće jer vlada smatra da "zbog novih presuđenih okolnosti na Vrhovnom sudu" takvi ugovori ne mogu opstati.

Vladina odluka, kako je dodao, utemeljena je na pravnim mišljenjima, napominjući da je konsultovano i Državno tužilaštvo, Katedra za međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, i vladini pravni zastupnici u postupcima s MOL-om.

"U ovim promenjenim okolnostima smatramo da je oportuno zastati s procesom mogućeg otkupa deonica koje MOL drži u Ini, dok se ne razreši ova nova pravna okolnost", rekao je Plenković.

Iz MOL-a su, na upit Hine za komentarom vladine odluke o pokretanju revizije arbitražne presude koja se tiče akcionarskog ugovora u Ini, odgovorili da je taj ugovor valjan i da se može menjati jedino sporazumom uključenih strana.

U MOL-u kažu da su u novembru već javno komentarisali tu temu i da ne žele ništa više da dodaju.

Podsetili su na tadašnju izjavu glavnog izvršnog direktora MOL Grupe Jožefa Molnara koji je rekao: "Uzimajući u obzir da nisu otkriveni nikakvi novi dokazi, niti je otkriven novi razvoj događaja u vezi s navodnom korupcijom od arbitražne presude 2016, sporazumi se mogu zakonito izmeniti samo uz obostranu suglasnost obe strane".

Izmena sporazuma bila bi protivzakonita

Bilo koji drugi način za izmenu sporazuma ili rešavanje spora bilo bi protivzakonito i predstavljalo bi kršenje međunarodnog prava, poručio je Molnar tada.

Izmenama Ugovora o međusobnim odnosima deoničara, broj članova Nadzornog odbora Ine je povećan 2009. godine sa sedam na devet, pri čemu je MOL-u pripalo pet mesta, vladi tri, a predstavnicima radnika jedno, s tim da predsednika NO-a određuje vlada.

Takođe, prema tim izmenama, Uprava Ine ima šest članova, od kojih tri predstavljaju vladu i tri MOL, a predsednika Uprave, koji ima i odlučujući glas, predlaže mađarska kompanija. Kao novina, u upravljanje su uvedeni izvršni direktori, čiji se sastav određuje dogovorom unutar Uprave.

Vlada i MOL su tada potpisali i Glavni ugovor o gasnom poslovanju, kojim se razrađuje prodaja skladišta gasa u Okolima državi, kao i odvajanje trgovine gasom u zasebno preduzeće obaveza države da gasnu firmu kasnije kupi od Ine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis