Biznis vesti

Za pola miliona radnika u Srbiji godina počela povećanjem plata - ko će primiti najveću, a ko najmanju povišicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

08/01/2022

-

11:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za više od  pola miliona zaposlenih u javnom sektoru ova godina je počela povećanjem plata. Najveće povećanje čeka zaposlene u zdravstvu, bezbednosti i socijalnim službama.

Plate u javnom sektoru od prvog će januara biti povećane od oko sedam do osam odsto. Najveći procenat od osam odsto dobiće zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama, dok bi radnici u svim ostalim sektorima trebalo da dobiju po oko sedam odsto na trenutnu platu.

Oni koji primaju platu veću od 100.000 dinara dobiće najveće povećanje. Među njima su lekari, univerzitetski profesori i sudije. Tako će osnovna plata lekara specijaliste od sledeće godine iznositi 118.800 dinara. Administrativni radnici primaće do 4.900 dinara više nego sada. Prosečna zarada službenika u državnoj administraciji biće 84.000 dinara, a u lokalnoj 65.000. 

Plata nastavnika od nove godine će biti veća za 4.800 dinara, a za medicinske sestre 4.400. Povećanje plata očekuje i policiju - za 3.900 dinara.  

Savić: Porezi i doprinosi biće veći za stopu inflacije

Za period ekonomske krize i pandemije povećanje plata izistkuje poprilično veliki novac, smatra profesor sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić i dodaje  da treba u vidu imati i inflaciju koja je, kako ističe, u ovom trenutku visoka, zbog čega je mišljenja da je povećanje plata apsolutno potrebno.

"To znači da će praktično porezi i doprinosi biti veći za stopu inflacije. U realnom iznosu neće biti, ali u nominalnom hoće, svakako se može zaključiti da neće predstavljati veliko opterećenje kako se činilo u sred nove godine kada je obelodanjeno s obzirom da će i prihodi po osnovu inflacije nažalost biti veći", rekao je Savić.

Najmanju povišicu primiće zaposleni koji rade za minimalac i ona će iznositi 2.450 dinara. Radnici koji primaju minimalac a rade u zdravstvu, vojsci ili socijalnim službama dobiće povećanje od 2.800 dinara.  

Biće povećane i penzije

Osim plata, biće povećane i penzije, 1,7 miliona penzionera čeka linerano povećanje penzija od 5,9 odsto, što će prosečnu penziju od 29.400 povećati na 31.100 dinara. 

U 2022. postoji fiskalni prostor za solidno povećanje plata, kažu iz Fiskalnog saveta Srbije. Procenjuju i da bi bila dobra ekonomska mera kada bi rast plata bio šest odsto, čime se stabilnost javnih finansija ne bi ugrozio a omogućilo bi i određeno povećanje broja zaposlenih od oko jedan odsto.

"Najnovije projekcije Fiskalnog saveta Srbije jeste da bi inflacija u proseku sledeće godine bila pet odsto umesto 3,7 odsto kako je planirano budžetom. To bi značilo da bi prihodi s jedne strane bili veci a sa druge strane će ta inflacija nešto da pojede od realnog rasta ovih plata i penzija", naveo je predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada u Srbiji obračunata za oktobar 2021. u javnom je sektoru iznosila 72.300, a u realnom 63.400 dinara. Zaposleni u malim preduzećima primili su u oktobru gotovo pa upola manje od prosečne zarade – 34.400 dinara. 

Oko dva miliona ljudi u Srbiji dobiće početkom februara od države i novčanu jednokratnu pomoć od oko 170 evra.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis