Biznis vesti

Brnabić: Ekonomija države se ogleda u tome koliko su jaki domaći investitori

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

23:50

Brnabić: Ekonomija države se ogleda u tome koliko su jaki domaći investitori
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je raduje uspešan bilans na kraju 2021. godine, nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić objavio da je Srbija godinu završila sa 3,9 milijardi evra stranih investicija.

"Ovakvi podaci raduju, zbog toga radite, a 3,9 milijardi evra stranih investicija znače nova radna mesta za mlade ljude", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je dodala da su u 2020. godini najviše došli nemački i japanski investitori.

"Ekonomija nam je ostala na istom nivou kao pre pandemije, kao iz 2019. godine, tako da smo imali zaista fenomenalnu godinu, uprkos tome što je to druga godina pandemije. To je 1,2 odsto više investicija u odnosu na 2019. godinu", kazala je premijerka Srbije.

Ona je naglasila da, uprkos pandemiji, Srbija postavlja nove rekorde.

Prosečna plata u decembru prešla 600 evra

"Prosečne plate u decembru 2021. godine preći će 600 evra. Podsetiću vas, otvorene su brojne fabrike u Zrenjaninu, Inđiji, Bačkoj Topoli, Beogradu, Aleksincu, Subotici... Negde je postavljen kamen temeljac, kao u Staroj Pazovi, u Inđiji, Novom Sadu... Kada pogledate 2021. godinu, sa otvaranjem ovih fabrika, to je ukupno 12.490 novih radnih mesta. To su neverovatne stvari. Da nije pandemije, ovo bi nam bila rekordna godina", dodala je Brnabić.

Ona je, takođe, naglasila da Srbija ide u pravcu domaćih ulaganja.

"Kada pogledate sredstva (države) za podsticaje, za otvaranje radnih mesta, mnogo više dajemo domaćim, nego stranim investitorima, sa ciljem da postignemo produktivnost, da bi naše plate rasle brzo", naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, ekonomija države se ogleda u tome koliko su jaki domaći investitori.

"Izuzetno volim, poštujem domaće investitore, i kao ministarka i predsednica vlade, išla sam i idem u brojne fabrike, jer to pokazuje koliko je jaka naša ekonomija. To su oni koji neće otići. Koliko su oni jači, toliko je jača vaša ekonomija. Mi zaista imamo sve jače domaće investitore koji su zaradili novac svojim znanjem. Izgradnjom infrastrukture, oni se dalje šire. Sada iz zemlje kupujemo nešto što smo ranije uvozili i to je odlično", objasnila je ona.

Poverenje u domaće investitore

Brnabić je rekla da veći deo javnosti nije upoznat koliko se proizvoda pravi u Srbiji.

"Mnogo toga se proizvodi u Srbiji, a nikad ne bi rekli, šira javnost ne zna o tome. Imamo jako dobre domaće investitore, sada gledamo kako da im dodatno pomognemo. Ako se ne varam, 2015. ili 2016. godine, tadašnja vlada je usvojila Zakon o investiranju, koji je izjednačio domaće i strane investitore. Dotle su strani investitori imali povlašćen tretman, što je neverovatno", dodala je.

Premijerka je predstavila grafikon na kojem se, kako je objasnila, vidi trend zaposlenosti u 21. veku.

"U prvoj deceniji 21. veka kontinuirano je padala zaposlenost. Onda, od 2013, 2014. godine kreće da raste zaposlenost. Grafikon deluje kao slovo ''V''. Između 2014. i 2020. godine drži se prosečna inflacija na dva odsto, to je dokaz kako može kontinuirano da se uskladi rast prosečnih plata, penzija i minimalca. Kada dođe 3. april (dan izbora u Srbiji), ljudi treba da imaju u vidu ove podatke", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis