Biznis vesti

Stejt dipartment: Reforme i fiskalna disciplina doprineli boljim uslovima za strana ulaganja u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

13:26

Stejt dipartment: Reforme i fiskalna disciplina doprineli boljim uslovima za strana ulaganja u Srbiji
Stejt dipartment: Reforme i fiskalna disciplina doprineli boljim uslovima za strana ulaganja u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt dipartment visoko je ocenio investicionu klimu u Srbiji u izveštaju za 2021, ističući višegodišnje sprovođenje makroekonomskih reformi, fiskalnu disciplinu i finansijsku stabilnost kao glavne faktore koji su doprineli poboljšanju uslova za strana ulaganja.


U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za 2021, Stejt dipartment navodi da je mišljenje američkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega s Evropskom unijom. U dokumentu se posebno naglašava da investitori iz SAD-a uživaju jednaka prava u tržišnoj utakmici kao njihovi srpski i drugi strani konkurenti.

"Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina poboljšala, vođena makroekonomskim reformama, većom finansijskom stabilnošću, fiskalnom disciplinom i procesom pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji podstiče zakonodavne promene koje unapređuju poslovnu klimu", piše u izveštaju.

profimedia

 

Napominje se da je vlada uspešno završila 30-mesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija 2020. napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

Privlačenje stranih investicija ostaje važan prioritet vlade, dodaje Stejt dipartment i podseća da su 2021. godine Sjedinjene Države i Srbija potpisale novi Sporazum o podsticaju ulaganja koji, kako kaže, može da olakša mogućnosti za ulaganja u brojne različite sektore.

Takođe se konstatuje da Ambasada SAD u Beogradu često pomaže investitorima kada naiđu na neki problem, ali i da srpski lideri reaguju na investicione poteškoće.

Birokratija i korupcija najveći izazovi

U izveštaju se kao izazovi s kojima se zemlja suočava navode sporost birokratije, korupcija, gubitaška državna preduzeća, velika neformalna ekonomija i neefikasno pravosuđe. Dodaje se da "politički uticaj na odluke nominalno nezavisnih regulatornih agencija takođe zabrinjava".

U obimnoj analizi se ukazuje da je Vlada Srbije postavila ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i da se posvetila rešavanju nekoliko dugotrajnih pitanja koji se odnose na, kako se navodi, "konsolidaciju tržišno vođenog kapitalizma" (ekonomija zasnovana na privatnom vlasništvu).

Dalje se nabrajaju sprovedene značajne reforme u zakonodavstvu (zakon o radu, građevinske dozvole, inspekcija, javne nabavke...), kao i sprovođenje digitalizacije javne uprave, uvođenje elektronskog potpisa, privatizacije koje su pomogle poboljšanju poslovnog okruženja...

Stejt diparment konstatuje da vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih državnih preduzeća, da je tamo gde je to bilo moguće ovaj problem rešavan putem stečaja ili privatizacije, te da je u planu privatizacija još 78 kompanija.

 

profimedia

 

Ako vlada realizuje obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti će nastaviti da rastu u narednim godinama.

Sektori koji će osetiti najviše benefita od reformi su poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizacija, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivi izvore energije, zdravstvo, rudarstvo i proizvodnja, smatra Stejt dipartment.

Žene u Srbiji uglavnom uživaju jednak tretman kao muškarci u poslovanju, a vlada nudi različite programe podrške ženskom preduzetništvu, pri čemu država od 2017. godine obezbeđuje približno jedan milion dolara godišnje bespovratnih sredstava iz budžeta za podršku inovativnom ženskom preduzetništvu, zaključuje se u izveštaju Stejt dipartmenta.

 

Mali: Dokaz ispravne ekonomske politike

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je novi Izveštaj o globalnoj investicionoj klimi za 2021. američkog Stejt dipartmenta, u kome je Srbija visoko ocenjena, još jedan dokaz ispavne ekonomske politike koju sprovodi naša zemlja, te da postignuti rezultati, posebno kada je reč o finansijskoj disciplini i finansijskoj stabilnosti pružaju dodatni podstrek i nadu da će Srbija još više napredovati.

"Ključ napretka jesu brojne investicije, koje uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona ne zaobilaze Srbiju. Naprotiv, kako je Stejt dipartment ocenio, sigurnost i stabilnost koju smo postigli, uz odličan strateški položaj zemlje, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, podsticaje za investiranje i aranžmane o slobodnoj trgovini, pre svega sa Evropskom unijom, izvesno predstavljaju pobedničku kombinaciju, u kojoj pre svega dobijaju građani naše zemlje“, rekao je Mali.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je napomenuo da se otvaranjem fabrika kreiraju i nova radna mesta, što vodi boljoj konkurentosti i uvećanju životnog standarda građana.

"Rast životnog standarda je cilj od kojeg Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, ne odstupaju. Sve što Srbija čini, usmereno je ka boljitku građana ove zemlje. Možda po prvi put građani svedoče da je javni interes, odnosno interes građana važniji od privatnih interesa pojedinaca, sa čime smo se nekada susretali veoma često. Ekonomski napredak mora biti ravnomeran na čitavoj teritoriji naše zemlje, a u tome će značajno pomoći nikada veća infrastrukturna ulaganja. Samo do kraja godine imaćemo još četiri auto-puta u izgradnji, tako da će ukupno u izgradnji biti osam auto-puteva. Uz izgradnju puteva, radi se na železnici, kao i na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže širom Srbije, što je dodatni podstrek za strane direktne investicije“, ocenio je.

 

Komentari (0)

Biznis