Biznis vesti

Mihajlović o požaru na kopu Tamnava u Kolubari: Havarije su posledica dugogodišnjeg nerada

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

12:31

Mihajlović o požaru na kopu Tamnava u Kolubari: Havarije su posledica dugogodišnjeg nerada
Tanjug/MRE/Aleksandar Stojanović - Copyright Tanjug/MRE/Aleksandar Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Izbijanja čestih havarija u Elektroprivredi Srbije (EPS) posledica su dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća, ocenila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i postala "država u državi".

Odgovarajući na pitanje novinara povodom sinoćnog požara na kopu Tamnava u Kolubari, Mihajlović je rekla da se sinoć dogodio ozbiljan problem, jer je izgoreo "najbolji i najjači odlagač" u Kolubari, čija je vrednost 18,8 miliona evra.

"Ono što građani trenutno gledaju jeste jedan javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna, jer da države nije bilo, od 11. decembra, kada se desio prvi kolaps i havarija, bilo bi mnogo više posledica i problema", ukazala je Mihajlović.

Navela je da je država u tom periodu pomogla sa svim što je bilo potrebno kako bi građani i tada i sada imali struju, navodeći da je obezbedila dovoljnu količinu mazuta, uvezla dovoljno električne energije i napravila dobru koordinaciju.

"Država u državi"

"To je nas sve koštalo", naglasila je Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i da su postala "država u državi".

Naglasila je da se to u narednom periodu mora promeniti, ko god bio ministar ili direktor tih preduzeća.

"Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio...", rekla je Mihajlović nakon obilaska Elektrodistribucije Srbije.

Ona je kazala da "probleme imamo svaki dan, da smo sinoć imali požar, prošle nedelje takođe, kao i nedelje pre toga".

Mihajlović je takođe najavila da će se u narednih sedam dana izaći pred Vladu Srbije s planovima gde se i koliko ulaže, "kako se prave planovi, zašto se ne poštuju tehnološki procesi i projekti".

"EPS nije samo određena grupa neodgovornih ljudi, već je EPS i skup fenomenalnih inženjera, odličnih rudara, i mi sa njima sedimo i razgovaramo i pravimo plan šta mora da se uradi da se ovo više nikada ne bi desilo", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da je "odgovornost ozbiljna stvar" i dodala da kada je reč o havarijama u EPS-u postoje odgovorni.

"Istražni organi moraju da nam kažu zašto se to desilo, ja ne znam, ali mi moramo da znamo zašto se desilo. Isto tako postoji odgovornost onih koji upravljaju, ti koji upravljaju EPS-om snose određenu odgovornost, jer nas sve košta - uvoz, vreme, bager i na kraju krajeva da se zahvalimo što niko nije povređen", zaključila je Mihajlović.

Podsetimo, požar je izbio sinoć, oko 21.50, a plamen je bio u visini od 20 metara. Vatru je gasio 21 vatrogasac sa osam vozila i specijalnim vozilom sa dronom.

Istraga će utvrditi šta je uzrok požara. Inače, Tamnava - Zapadno polje je najvažniji i najproduktivniji površinski kop za snabdevanje obrenovačke Termoelektrane ugljem. Ovo je šesta havarija u poslednje vreme u EPS-u.

Za modernizaciju niskonaponske mreze 500 mln evra

Ulaganje u niskonaponsku mrežu je neohpodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja strujom na teritoriji cele Srbije i za to će država u narednih nekoliko godina izdvojiti 500 miliona evra, izjavila je Mihajlović.

Ona je ocenila da je danas znatno bolja situacija sa snabdevanjem strujom neko pre mesec dana kada je bila slična količina padavina.

"Drago mi je da su ekipe EDS-a na terenu i da se svi problemi rešavaju u najkraćem roku. Međutim, jako je važno da ulažemo u distributivni sistem u narednim godinama kako bismo obezbedili pouzdano snabdevanje na teritoriji cele zemlje. Uložićemo više od pola milijarde evra u narednih nekoliko godina", rekla je Mihajlović.

Novac, kako kaže, nikad nije bio problem i dodala da sada može u toj kompaniji da se planira adekvatno, jer je EDS nezavisna kompanija. Ona je rekla da gubici na mreži koštaju godišnje oko 200 miliona evra i da je neophodna modernizacija distributivnog sistema.

Direktor Elektrodistribucije Srbije Bojan Atlagić rekao je da je manje od 0,1 odsto korisnika bez napajanja električnom energijom, kao i da se svi kvarovi otklanjaju.

"Uglavnom se radi o kratkotrajnim prekidima u brdsko-planinskim predelima na jugu i istoku zemlje i sve bi trebalo da bude rešeno do kraja dana", rekao je Atalagić.

Dodao je da je trenutno stanje neuporedivo bolje u odnosu na situaciju iz decembra.

Atlagić je zahvalio državi na pomoći i investicijama u rekonstrukciju niskonaponske mreže, u koju se, kako kaže, decenijama nije ulagalo.

Komentari (0)

Biznis