Biznis vesti

Vučić: Imali bismo veliku korist od fabrike električnih automobila

Komentari

Autor: Zlatica Radović

04/06/2021

-

14:07

Vučić: Imali bismo veliku korist od fabrike električnih automobila
Vučić: Imali bismo veliku korist od fabrike električnih automobila - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da bi mogao da bude ogranizovan referendum kako bi se građani izjasnili o otvaranju rudnika jadarita kod Loznice. Dodao je da će to biti referendum na nivou opština i okruga, s ciljem da se proveri šta kažu građani.

Predsednik je istakao da bi Srbija imala ogromnu korist od iskopavanja jadarita, ali najviše ako bi u našoj zemlji bila izgrađena fabrika za proizvodnju električnih automobila. Kako je naveo, prihod bi bio 19,7 milijardi evra godišnje. 

"Poštovaćemo glas naroda. To je za nas glas Boga", poručio je Vučić i dodao da smo u trci sa vremenom, jer jadarit neće biti aktuelan više od 15 godina, jer će se naći način da se recikliraju postojeće baterije.

"Srbija ima značajno istražene rezerve, a Čile i Argentina zahvaljujući jadaritu prave ogroman rast. Doći će do ogromnog napretka u proizvodnji električnih vozila u svetu. Čitavo Podrinje bi procvetalo. Kad pričamo o podzemnom rudniku, 2.100 radnika bi bilo angažovano samo na izgradnji, od čega hiljadu visokostručnih. Do 2030. godine 20 puta će skočiti potrošnja litijuma", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Velika Britanija od 2030. zabranjuje upotrebu automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, a od njih odustaje i autoindustrija, tako da taj trend ne može da se zaustavi ninakav način.

On je izjavio da bi najjednostavniji procesi samo vađenja jadarita Srbiji u koji bi "Rio Tinto" uložio1,5 milijardi invetsicija, godišnje doneo 600 miliona evra, a da bi proizvodnja trebalo da krene 2026. gdoine.

"Imali bismo, umesto 90.000 stanovnika, ne manje od 140.000 ili 150.000 . Procvetalo bi nam Podrinje, ali mi time nismo zadovoljni. Ne dolazi u obzir da Srbija pristane samo na rudarenje, već je cilj otvaranje fabrike baterija u našoj zemljii, koje bi Srbiji donelo mnogo veće prihode. EU ima svoje interese i oni razgovaraju sa nama , jer žele da obezebede sirovine i uskoro u Briselu očekujem razgovor na tom nivou. Mi ćemo da vidimo šta je najveći ineteres Srbije", poručio je Vučić.

On je istakao da bi, za našu zemlju najbolje bilo ukoliko bismo išli samo na izgradnju fabrike za proizvodnju automobila.

"Od Evrope ćemo da tražimo da dođe jedan od velikih proizvođača koji će ovde da gradi fabriku i električna vozila u Srbiji. Oko 450.000 vozila godiišnje. To bi bio prihod od 19, 7 milijardi godišnje. Naravno, sve to treba uraditi da ne naškodimo životnoj sredini. Strašno je neodgovorno da zarad političkih poena neko obnmanjuje narod. Nijedan korak neće biti netransparentan i ništa nećemo raditi dok ne obavestimo građane", rekaso je Vučić.

Drugi proizvođač bakra u Evropi


On je poručioo da samo kada država želi ozbiljno da radi, kada se posveti zelenoj agendi na ozbiljan, a ne na propagandistički i populistički način, ona u tome može biti uspešna. On je, u obraćanju građanima, ukazao na uspešnost RTB Bora, rekavši da, od kada je kineski Ziđin preuzeo tu kompaniju, je ona uspešna.

Ukazao je da će, vezano za problem vode u selu Metovnici, za čije rešavanje je potrebno 150 miliona dinara investicije, Ziđin obezbediti 120 miliona.

Vučić je podsetio da je na kraju 2018. gdoine RTB Bor imao dugove koji su za 600 miliona prevazilazili ukupan kapital, bilo je 4.270 zaposlenih.

„Danas imamo 5.723 radnika, što je više od 700 novih radnih mesta, a prosečna mesečna zarada bila je 68.160 dinara, sada je oko 91.000, a do kraja godine biće 91.824 dinara. Bor je grad u Srbiji u kojem cene nekretnina najbrže rastu i gde se najviše prodaje novih, a to je zahvaljujući ovom uspehu“, podvukao je on.

U poslovnoj 2018. godini RTB Bor je imao prihod od 336 miliona, a za 2021. godinu projektovani prihod je 876 miliona, što je gotovo tri puta više. Naveo je da su dve kineske kompanije - Hbis Smederevo i Ziđin RTB Bor prva dva među prvih 15 izvoznika Srbije.

„Od šestog proizvođača bakra postajemo drugi u Evropi do kraja godine. Samo je Poljska ispred nas“, rekao je on.

Vučić je kazao da se država bori za dobru cenu zemljišta na koje treba da se širi RTB Bor.

„Borimo se za svako selo, za svakog čoveka. Ne slušajte samo one koji pričaju kako je lošiji vazduh. Deset puta je bolji nego što je bio. Na jedan satje bilo problema sa arsenom, ali to je bio incident“, dodao je Vučić.



 

 

Komentari (0)

Biznis