Biznis vesti

Međunarodna agencija za energetiku: Potrošnja gasa 2021. povećana za 4, 6 odsto, skuplji je šest puta nego 2020. godine

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

13:40

Međunarodna agencija za energetiku: Potrošnja gasa 2021. povećana za 4, 6 odsto, skuplji je šest puta nego 2020. godine
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Prošle godine je u svetu zabeležen porast potrošnje gasa za 4, 6 odsto, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) ukazujući i na problem manje popunjenosti skladišta gasa, posebno u Evropi. Agencija koja za svet 2022. prognozira dalji blagi rast potrošnje gasa, ističe da je, pošto snabdevanje nije moglo da prati potražnju krajem prošle godine došlo do značajnog rasta cene gasa.

Krajem prošle godine cena gasa u Evropi je dostigla rekordni nivo, i bila je za šest puta viša od četvrtog kvartala 2020. IEA navodi da će, iako je od tada usledio blagi pad, cena gasa i tokom 2022. ostati na najvišem, ikada zabeleženom godišnjem proseku.

IEA naglašava da je tokom prošle godine došlo do smanjenja isporuka iz Rusije i manjeg punjenja skladišta gasa. U oktobru su skladišta u Evropi bila za 15 odsto manje popunjena od petogodišnjeg proseka. Veće od prosečnog povlačenja gasa iz skladišta dovelo je do toga da su početkom januara rezerve iznosile svega oko 60 milijardi kubnih metara umesto uobičajenih 80 milijardi kubnih metara, što odgovara kapacitetu od svega 55 odsto.

Paralelno tome, dodaje IEA, rezerve gasa u Ukrajini pale su na 30 odsto kapaciteta, dok Rusija ima uskladištene rekordne količine. Rusija je crpljenje gasa tokom prošle godine povećala za deset odsto, i to je bio najveći rast od raspada bivšeg S S SR-a, navodi IEA, dodajući da je proizvodnja dostigla rekordnih 762 milijardi kubnih metara.

Evropljani će trošiti manje gasa

Većinu proizvedenog gasa Rusija je iskoristila za sopstvene potrebe i punjenje sopstvenih skladišta, ali i izvoz u Kinu i Tursku, dok je isporuke Evropskoj uniji smanjila za tri odsto. U četvrtom kvartalu prošle godine Rusija je preko gasovoda poslala za 25 odsto manje gasa, dodaje se u izveštaju.

Dok se za tekuću godinu očekuje dalji blagi rast potrošnje gasa, IEA za Evropu očekuje smanjenje za četiri odsto, i time povratak na nivo od 2020. Tome će doprineti smanjenje proizvodnje struje u elektranama na gas, pri čemu se proizvodnja delimično prebacuje na obnovljive izvore ili ugalj, ističe IEA. Isto tako, IEA prognozira smanjenje potrošnje u domaćinstvima ako ne bude bilo hladne zime.

Potražnja od industrije bi, procenjuje IEA, trebalo dalje da raste, i dostigne nivo od pre korone. Iako IEA procenjuje da će potrošnja gasa u Evropi ove godine biti manja za četiri odsto, prognozira da će stari kontinent uvesti više gasa nego prošle godine, a uzrok tome, pre svega je, popunjavanje ispražnjenih skladišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis