Biznis vesti

Privredna komora Srbije: Očekuje se veći izvoz lekova i kozmetike na Bliski istok i u Afriku

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

14:04

Privredna komora Srbije: Očekuje se veći izvoz lekova i kozmetike na Bliski istok i u Afriku
Privredna komora Srbije: Očekuje se veći izvoz lekova i kozmetike na Bliski istok i u Afriku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije saopštila je danas da će u narednom periodu biti povećana ponuda naših lekova, suplemenata, kozmetike, inovativnih medicinskih sredstava i drugih farmaceutskih proizvoda na tržištima Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i Afrike. Navodi se da je to rezultat velikog broja uspešnih sastanaka i dogovora predstavnika naše medicinske privrede na Ekspo 2020. tokom tematske nedelje posvećene zdravlju.

PKS je sopštila da se očekuje i intenzivnija saradnja u oblasti pružanja medicinskih i farmaceutskih usluga na tim tržištima, dizajniranja i opremanja čistih soba, kao i primene savremenih tehnologija i inovacija u prevenciji, unapređenju zdravlja i stila života. Dodaje se da je u Paviljonu Srbije održan niz bilateralni sastanaka naših farmaceuta, medicinara i predstavnika veledrogerija sa predstavnicima UAE, Kube, Omana, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i drugih zemalja.

Predsednica Odbora Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Sanda Savić ocenila je da prisustvo naših privrednika na Svetskoj izložbi bilo veoma značajno.

PKS navodi da se kompanija Esensa na "Ekspo 2020 Dubai" predstavila širokom paletom proizvoda od medicinskih sredstava do dijetetike i kozmetike i da uskoro očekuju nove poslove.

"Esensa je zainteresovana da se poveže sa distributerima, lancima apoteka, drogerijama u UAE i na drugim tržištima Bliskog istoka. Mi već sarađujemo sa kupcima ovog regiona, a "Ekspo 2020 Dubai" nam je prilika da upoznamo nove partnere i dogovorimo saradnju. Nadamo se da će nam doneti nove poslove, nova tržišta, veći izvoz i širenje portfolija u postojećim zemljama“, istakla je direktorka u kompaniji Esensa Marija Babamović.

U planu osvajanje novih tržišta

Vlasnica i direktorka niške kompanije Aura Mila Litvinjenko podseća da je ta kompanija već prisutna na tržištu UAE i dodaje kako planira širenje u Katar, Kuvajt i Oman.

"Nisam očekivala toliko poslovnih kontakata. Iako smo već prisutni u UAE, upoznala sam mnogo interesantnih ljudi iz drugih oblasti, što je veoma dragoceno za buduće poslove“, navela je Litvinjenkova.

Vlasnik specijalizovane bolnice za estetsku i opštu hirurgiju Dr Milan Colić rekao je da je oduševljen Svetskom izložbom, kao i organizacijom na Srpskom paviljonu i u Poslovnom habu Srbije. Navodi da su dobri kontakti i susreti bili odlična prilika da se razmene znanje i iskustvo.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević je ocenila da su naše kompanije imale značajne susrete i na paviljonima partnerskih država kao što su Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Rusija. PKS ističe da je Svetsku izložbu "Ekspo 2020 Dubai" tokom protekla četiri meseca posetilo oko 900 privrednika iz Srbije, a na nedelji posvećenoj zdravlju okupilo se više od 130 privrednika iz 70 naših kompanija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis