Biznis vesti

Srpski građevinci se predstavili u Dubaiju - privrednici traže nova tržišta za prodaju

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

12:50

Srpski građevinci se predstavili u Dubaiju - privrednici traže nova tržišta za prodaju
Srpski građevinci se predstavili u Dubaiju - privrednici traže nova tržišta za prodaju - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jon Gambrell

veličina teksta

Aa Aa

Više od 20 srpskih kompanija iz oblasti građevine i drvne industrije učestvovalo je u poslovnim razgovorima "Inicijativa S3" na izložbi Expo Dubai 2020 sa firmama iz Slovenije i Švedske, kako bi svoje poslovanje podigli na viši nivo i plasirali se na internacionalno tržište.

Ovi razgovori odvijali su se u Paviljonu Švedske, povodom nedelje posvećene građevinskoj industriji na kojoj je oko 90 građevinara iz Srbije i 30 privrednika iz više od 10 zemalja sveta razmotrilo mogućnosti saradnje i dogovorili konkretne poslove u oblasti projektovanja, uređenja i dizajniranja.

Privredna komora Srbije objavila je da su na "Inicijazivi S3" predstavljeni potencijali srpske drvne i građevinske industrije, kao i inovativna rešenja švedske kompanije "Wood-ibe" i slovačke Ripitiz inovacije "Intralighting". U paviljonu Švedske, kroz "Inicijativu S3", izložen je nameštaj od građevinskih eko ploča koje proizvodi kompanija iz Čačka, po tehnologiji i na mašini čačanske kompanije "Plazmateh".

Vlasnik firme koja se bavi stolarijom iz Čačka Miloš Petrović rekao je da su sastanci pokazali da na švedskom i slovenačkom tržištu postoji protor za njegovu firmu.

"Oni imaju kompletne pakete sigurnih i pametnih kuća za čiju proizvodnju su potrebni delovi koji se tiču prozora i vrata, tako da mislim da imamo potencijal da ostvarimo dobru saradnju sa njima. Naš tim je na prezentaciji primetio i kolege koji se bave pametnim kućama za osobe sa invaliditetom, na kojima postoje delovi koji se tiču naših proizvoda i nadamo se da ćemo, kada razmenimo kontakte moći da ostvarimo potencijalnu saradnju sa švedskim firmama iz tog domena", rekao je Petrović.

Zajednički projekti sa švedskim firmama

Predstavnik Paviljona Švedske Marko Limbek rekao je da ovaj projekat ima rezultate te da su predstavnici kompanija zadovoljni.

"Srpske i švedske kompanije su uspostavile međusobne odnose, gradiće zajednički stambene objekte i realizovati infrastrukturne projekte u gradovima", rekao je on.

Poručio je da bi trebalo da budemo usmereni ka budućnosti i unapredimo ovu oblasti zajedničkim snagama i istakao da su kolege iz Srbije odlični ljudi i da imaju najbolje inovacije.

Predstavnica paviljona Malak Sekat je istakla da je saradnja firmi iz Švedske, Srbije i Slovenije, posebno važna za mala i srednja preduzeća i objasnila da je za njih ovo šansa za razvoj na inostranom tržištu.

Govoreći o značaju učešća naše zemlje na svedskoj izložbi u Dubaiju, direktor biznis programa Ekspo Dubai 2020 Marko Selaković rekao je da se prvi mesec natupa Srbije pokazao kao istorijski, jer je 350 delegacija iz Srbije predstavilo svoju ponudu, kroz tri biznis delegacije u Biznis habu, koji je osnovala PKS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis