Biznis vesti

Najavljen završetak modernizacije topionice Ziđina u Boru

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

15:28

Najavljen završetak modernizacije topionice Ziđina u Boru
Kompanija "Ziđin" - Copyright Tanjug/Serbia Zijin Copper/Gorica Tončev Vasilić

veličina teksta

Aa Aa

U julu će biti završena modernizacija topionice u Boru što će značiti poštovanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine, a od Ziđina se nadamo i novim investicijama, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle razgovora sa predsednikom i izvršnim direktorom Ziđin Majninig Grupe Zou Lajčangom.

Lajčang je ocenio da će Ziđin u budućnosti u skladu sa svim propisima i standardima napraviti najbolji razvoj i poslovanje u oblasti bezbednosti i ekologije, kao i u drugim poslovima.

"Istovremeno daćemo veliki doprinos razvoju ekonomije Srbije. Dve kompanije imaće visok standard, i dobro poslovanje u Srbiji. Daćemo veliki doprinos lokalnom zapošljavanju i razvoju", rekao je on.

Lajčang je istakao da Ziđin od dolaska u Srbiju oseća duboku podršku iz Vlade Srbije, kao i čelično prijateljstvo između Srbije i Kine.

Mihajlović je ocenila da je Ziđin jedna od najvažnijih strateških kompanija u našoj državi, i navela da se njihovo ulaganje u Srbiju meri stotinama miliona evra.

"Danas smo razgovarali o povećanju ulaganja u zaštitu životne sredine, što je za nas jako značajno", naglasila je ona.

Tanjug/MRE/Aleksandar Stojanović

 

Objasnila je da će se sa završetkom modernizacije topionice poštovati evropski standardi u zaštiti životne sredine.

"Moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine"

"To znači ono na čemu radimo svih ovih godina, a to je zaštita životne sredine, čist vazduh, čiste reke i čisto zemljište", rekla je ona.

Podsetila je da je saradnja sa Ziđinom obeležena i prošlogodišnjim otvaranjem rudnika Čukaru Peki čime će Srbija postati druga zemlja u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

Ona je istakla da su kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema Zelene agende, solarnih elektrana, vetroelektrana, saobraćaja niti električnih automobila postale ključne.

"Srbija je jedna od zemalja koja raspolaže tim kritičnim mineralnim sirovinama. S druge strane jasan je zahtev Vlade i predsednika da uvek i svuda moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine, i da poštujemo standarde na koje smo se obavezali - a to su standardi čiste i zdrave životne sredine", poručila je ona.

Mihajlović je iznela očekivanje da će Ziđin imati još investicija u Boru i Borskom okrugu i ocenila da to nije samo pitanje razvoja tog grada već utiče na privredni razvoj cele Srbije.

U kineskoj delegaciji, osim Lajčanga za koga je rečeno da je prvi put u Srbiji, bili su i direktori Ziđin kopera i Ziđin majninga, a razgovorima je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis