Biznis vesti

Nemci prelaze granicu da bi kupili jeftinije gorivo u Poljskoj - domaće pumpe pred bankrotom

Komentari

Autor: DW / Tanjug

21/02/2022

-

16:15

Nemci prelaze granicu da bi kupili jeftinije gorivo u Poljskoj - domaće pumpe pred bankrotom
Nemci prelaze granicu da bi kupili jeftinije gorivo u Poljskoj - domaće pumpe pred bankrotom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vozači sa istoka Nemačke sve češće prelaze granicu da bi u komšiluku natočili benzin, zbog velike razlike između nemačkih i cena goriva u susednoj Poljskoj, piše danas Dojče vele (DW), upozoravajući da domaćim pumpadžijama preti bankrot.

Cene goriva na nemačkim pumpama idu ka rekordnim nivoima nakon buma koji je usledio posle ekonomskog oporavka od pandemije. Vozači koriste aplikacije kako bi videli gde ovih dana mogu da nađu bezin ispod 1,80 evra po litru, ili dizel ispod 1,60 evra. Često to bude skuplje, jer nemačke pumpe menjaju cene u proseku pet puta dnevno, navodi DW.

Međutim, oni koji žive blizu nemačke granice sa Poljskom pronašli su rešenje – samo pređu granicu i natoče pun rezervoar, jer je u toj zemlji gorivo preko noći pojeftinilo za dodatnih 10 centi po litru nakon smanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV). Tamo je sada benzin jeftiniji nego u Nemačkoj za 60 centi po litru, a dizel za 45 centi. Ko natoči gorivo do vrha, štedi tridesetak evra po odlasku u Poljsku, dodaje DW.

"Prodaja goriva u Nemačkoj u blizini granice opala je u januaru za polovinu. Poljske pumpe, pak, izveštavaju da im se promet povećao za polovinu“, kaže zabrinuto Jirgen Cigner, poslovođa Centralnog udruženja benzinskih pumpi.

Kako prenosi Velt, oko 300 do 400 benzinskih stanica u Nemačkoj moglo bi da bankrotira zbog velike razlike u ceni u odnosu na Poljsku. Krajnji istok Nemačke, koji je ranije pripadao DDR-u, ionako je najmanje razvijen i naseljen. Tamo je gustina benzinskih pumpi najmanja u celoj zemlji.

Velt navodi da je udruženje benzinskih pumpi pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, tražeći neku vrstu fonda kojim bi se spasili uglavnom mali preduzetnici koji unajmljuju i vode benzinske stanice. „Do sada nismo dobili odgovor iz ministarstava“, kaže Cigner.

Pumpe bi, dodaje, valjalo nekako održati "iznad vode" do leta, kada u Poljskoj ističe privremeno smanjenje PDV-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis