Biznis vesti

Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

23:44

Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+
Agencija Fič zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+ - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rejting agencija Fič zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, kao i stabilne izglede za njegovo povećanje na nivo investicionog rejtinga.

"Ovakva odluka rejting agencije, doneta u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, potvrđuje da se u Srbiji vodi adekvatna ekonomska politika koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspešne politike očekuje i u narednom periodu. Mi ćemo, kao i tokom najtežeg perioda pandemije, i tokom aktuelne geopolitičke krize očuvati punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost", naglašava guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju agencija Fič ističe kredibilan okvir makroekonomske politike, odgovornu fiskalnu politiku, kvalitetnije upravljanje i viši nivo ekonomskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.

U odluci se naglašava i stabilnost bankarskog sektora, kao i povećana otpornost Srbije na šokove iz međunarodnog okruženja, kojoj doprinose kontinuitet pune pokrivenosti tekućeg deficita stranim direktnim investicijama i adekvatne devizne rezerve zemlje koje su povećane, uprkos pandemiji.

Agencija naglašava i da je u Srbiji značajan doprinos koji dolazi od kontinuiteta ekonomske politike, čemu doprinosi i očuvana politička stabilnost u zemlji.

Takoše, ističe i da se javni dug opšte države stabilizovao na nivou od 57,5% BDP-a u 2021. godini i projektuje, ne samo njegovo postepeno smanjenje u narednim godinama, već i da će učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji biti niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.

U svom izveštaju agencija Fič ocenjuje da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio snažan i da je iznosio 7,5 odsto. Navode da je, za razliku od privremenog rasta ukupne inflacije, bazna inflacija ostala na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju.

Projektuju smanjenje inflacije na nivo oko gornje granice inflacionog cilja do kraja tekuće godine, kao i da će krajem 2023. godine inflacija biti oko centralne vrednosti cilja NBS od 3 odsto.

Tabaković: Nećemo dozvoliti da spoljni šokovi dovedu do oscilacija deviznog kursa

Povodom odluke agencije Fič da zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga, Tabaković ističe da su ključni elementi naše ekonomske politike prepoznati ne samo u odluci agencije Fič, već i u odlukama i izveštajima svih međunarodnih finansijskih institucija.

"Ekonomski rast i razvoj koji Srbija ostvaruje poslednjih godina rezultat je postignute ukupne stabilnosti u našoj zemlji, u čijoj je osnovi i stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Potpuno svesni toga, nećemo dozvoliti da ni najnoviji spoljni šokovi dovedu do prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, kao što to nismo dozvolili ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika", kaže Tabaković.

Ocenjuje da na taj način nastavljamo da čuvamo stabilnost bazne inflacije, kao i visok nivo poslovnog, investicionog i potrošačkog poverenja, dajući time značajan doprinos privrednom rastu i razvoju Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U prilog tome govori činjenica da smo prošle godine ostvarili ne samo rekordan nivo stranih direktnih investicija, već i rekordan nivo izvoza robe i usluga koji je dostigao 28,6 milijardi evra. Time je ukupan izvoz povećan za preko 20 odsto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu“, navodi Tabaković povodom aktuelne geopolitičke krize i odluke agencije Fič da i u takvim okolnostima zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga.

Komentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, guvernerka ističe da je još sredinom prošle godine bilo izvesno da će ekonomska politika koju Srbija vodi, uz akcenat na očuvanju stabilnosti, dovesti do jednog od najboljih rezultata po pitanju privrednog rasta u Evropi, smanjenja učešća javnog duga u BDP-u kao i nastavka snažnih investicija, što podaci sada i potvrđuju.

"Uz nastavak adekvatnih politika koje vodimo, svi ključni pokazatelji rasta i razvoja nastaviće da se poboljšavaju i u narednom periodu, što će omogućiti da se Srbija po prvi put nađe u grupi zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom koji smo još odavno zaslužili, ali su globalni događaji na koje nismo mogli da utičemo samo privremeno odložili takvu odluku", zaključila je Tabaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis