Novac

Narodna banka Srbije: Referentna kamata ostaje na nivou od jedan odsto

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

21:40

Narodna banka Srbije: Referentna kamata ostaje na nivou od jedan odsto
Narodna banka Srbije: Referentna kamata ostaje na nivou od jedan odsto - Copyright Wikipedia.org/Lumen roma

veličina teksta

Aa Aa

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 1,0 posto, a centralna banka Srbije je na današnjoj sednici Izvršnog odbora ostala i pri svojoj ranijoj prognozi privrednog rasta za ovu godinu i u srednjem roku u rasponu od 4,0 do 5,0 procenata.

Prema saopštenju centralne banke, NBS je nastavila da smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, i većim povlačenjem viškova dinarske likvidnosti banaka putem ovih aukcija.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji održanoj ovog meseca iznosila je 0,75 posto, i ukupno je povećana za 64 bazna poena od oktobra prošle godine, kada je započet proces pooštravanja monetarnih uslova.

Na sednici Izvršnog odbora je istaknuto da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena višim cenama energenata i hrane, koje su učestvovale sa tri četvrtine u ostvarenoj inflaciji u decembru 2021. od 7,9 posto međugodišnje. Prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, međugodišnja inflacija će se u prvom tromesečju 2022. kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, pod uticajem daljih troškovnih pritisaka po osnovu cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoja u snabdevanju i visokih cena transporta na globalnom nivou.

Od drugog tromesečja, inflacija bi trebalo da bude na opadajućoj putanji i da se krajem godine nađe u rasponu između 3,5 i 4,0 posto, a da zatim do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto plus/minus 1,5 odsto, navode iz NBS.

Državne mere usporile inflaciju

Kratkoročno, ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu mere Vlade Srbije o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu.

Izvršni odbor je ocenio da je domaća privreda zadržala snažnu dinamiku rasta baziranu na održivim osnovama, koja će se nastaviti i pored smanjenja stepena ekspanzivnosti monetarne politike. Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u poslednjem tromesečju 2021. na međugodišnjem nivou iznosio 6,9 posto, dok na nivou godine procena rasta iznosi 7,5 procenata.

Takva kretanja su, ističe NBS, rezultat rasta aktivnosti u uslužnim sektorima i građevinarstvu, ali i industriji, uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdevanja. Negativan doprinos rastu zabeležen je jedino od poljoprivredne proizvodnje, koja je usled suše smanjena za 5,0 odsto.

Izvršni odbor NBS je, i pored nešto nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta, ostao pri proceni će se stopa rasta BDP-a Srbije u ovoj godini i u srednjem roku kretati u rasponu od 4,0 do 5,0 posto, čemu će doprineti nastavak investicionog ciklusa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje podržan povoljnim trendovima na tržištu rada.

Tanjug/Lazar Lazarević

 

Što se tiče međunarodnog okruženja, NBS konstatuje da ukupni ambijent i dalje karakteriše povećana neizvesnost u pogledu uticaja toka pandemije i pojave novih sojeva virusa na brzinu globalnog privrednog rasta, na kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a time i na inflaciju.

Ipak, smatra ohrabrujućim činjenicu da su negativni efekti omikron soja virusa korona za sada bili manji od očekivanih, delom i zbog toga što su ekonomije širom sveta pokazale visok stepen prilagođavanja izmenjenim uslovima poslovanja usled pandemije. Dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu uključujući Srbiju, i dalje će u najvećoj meri biti opredeljivana odlukama vodećih centralnih banaka, američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, za koje se, s obzirom na inflaciju koja je znatno iznad cilja i pritiske sa tržišta rada, očekuje da bi mogle u većoj meri da zaoštre monetarne uslove nego što se prethodno očekivalo, ocenjuje NBS.

Odluke NBS o monetarnoj politici će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora. U slučaju da se materijalizuju neki od rizika, koji bi za posledicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS je spremna da reaguje svim raspoloživim instrumentima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis