Novac

Narodna banka: Referentna kamatna stopa bez promene, a inflacija u granicama cilja

Komentari

Autor: Euronews

12/08/2021

-

12:21

Narodna banka: Referentna kamatna stopa bez promene, a inflacija u granicama cilja
Narodna banka: Referentna kamatna stopa bez promene, a inflacija u granicama cilja - Copyright Wikipedia.org/Lumen roma

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS. Donoseći takvu odluku, kako navode, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, što doprinosi rastu raspoloživog dohotka. 

Izvršni odbor je istakao da su pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad očekivanja – prema proceni Republičkog zavoda za statistiku rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 13,4 odsto i rezultat je nastavka pozitivnih tendencija naše ekonomije, ali i niske prošlogodišnje baze, kada su epidemiološke mere bile najstrože.

Na tromesečnom nivou rast bruto domaćeg proizvoda je, prema proceni NBS, iznosio 1,2 odsto, po isključenju delovanja sezonskih faktora.

"Takvom rezultatu doprinelo je poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas, efekti monetarnih i fiskalnih podsticaja na domaćem tržištu, kao i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata. Posmatrano s proizvodne strane, najveći pozitivan doprinos rastu u drugom tromesečju dao je uslužni sektor, koji je prošle godine i bio najviše pogođen pandemijom, ali su znatan doprinos, kao i u prethodnom tromesečju, dali i prerađivačka industrija i građevinarstvo", navode iz Narodne banke.

Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je naglasio da se ona od aprila kreće oko centralne vrednosti cilja (3±1,5%). Kao i u slučaju drugih zemalja u okruženju, viši nivo međugodišnje inflacije u odnosu na prethodno tromesečje dominantno je posledica niske baze iz istog perioda prošle godine kod cena naftnih derivata, kao i viših troškovnih pritisaka po osnovu rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci.

"Istovremeno, ukazujemo na to da nema znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje. Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija (oko 2%), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža. Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja", poručuju iz NBS.

Preporuka za vas

Do kredita samo uz nekoliko klikova, umesto dosadašnjeg čekanja ispred šaltera
Za trgovce bitkoinom nema "sigurne luke": U Srbiji uskoro stupa na snagu novi zakon i sve bi moglo da se promeni
Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke

Komentari (0)

Biznis