Novac

Narodna banka: Štednja u dinarima je i dalje isplativija od devizne

Komentari

Autor: Euronews

04/08/2021

-

11:30

Narodna banka: Štednja u dinarima je i dalje isplativija od devizne
Narodna banka: Štednja u dinarima je i dalje isplativija od devizne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara. Štednja u domađoj valuti je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta i zabeležila je rast od čak 81 milijardu dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Naročito intenzivan rast ostvaren je u poslednje tri godine kada je ova štednja povećana za više od 45 milijardi dinara, što je gotovo polovina ukupnog rasta. Rezultati najnovije analize su potvrdili da je dinarska štednja i dalje isplativija od devizne.

Podaci NBS pokazuju da u istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom - sa 8 milijardi evra s kraja juna 2012. godine povećana je na 12 milijardi evra na kraju juna 2021. godine.

"Uprkos prolongiranoj zdravstvenoj krizi, adekvatan odgovor u vidu paketa ekonomskih mera koje su Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije koordinisano donele doprineo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine dostigne pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti", navode u NBS.

Istovremeno, kako ističu, očuvane su monetarna i finansijska stabilnost, što je uslov za jačanje poverenja u domaći finansijski sistem i domaću valutu. To potvrđuju i niska i stabilna inflacija, koja je u prvom delu ove godine u proseku iznosila 2,3 odsto, očuvana vrednost dinara prema evru, devizne rezerve na visokom nivou od 14 milijardi evra krajem juna i smanjeno učešće problematičnih kredita koje je krajem maja iznosilo 3,7 odsto.

Preporuka za vas

Do kredita samo uz nekoliko klikova, umesto dosadašnjeg čekanja ispred šaltera
Štednja građana Srbije na skeneru: Na skoro 10.000 računa čuva se više od 100.000 evra
Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke

Komentari (1)

ljuba kg

20.08.2021 13:02

Za 7 god dinarske oročene štednje kod BPŠ dobio sam profit 39 %. euro je ostao isti a CHF I USA $ su porasli 14 % . Zbog sada mizernih kamata povukao sam novac ali inflacija građavinskog materijala .... je premašila sve procene i procente.

Biznis