Biznis vesti

Tabaković: Hajka protiv banaka ugrožava rejting Srbije

Komentari

Autor: FoNet

13/07/2021

-

14:16

Tabaković: Hajka protiv banaka ugrožava rejting Srbije
Jorgovanka Tabaković - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) nema nameru da ulazi u polemiku sa onima koji uvek nađu način da imaju neki profitabilan posao, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ona je novinarima u NBS, gde je predstavljena nova usluga e-Uprave, rekla da će rejting Srbije, kojem je bila nadomak pre pandemije, sada uniziti hajka protiv bankarskog i finansijskog sektora i problem sa naknadama za obradu kredita koje postoje 20 godina.

"To je problem samo u Srbiji, a svi zaboravljaju presuda u Evropi jednoj od banaka, da su naknade zakonite. Ne mešam se u rad sudova, ali neću dopustiti nikom da od Srbije kao poželjne investicione destinacije pravi pravno nesigurno i nepoželjno mesto za ulagače", naglasila je Tabaković.

Ona je istakla da je "ono što je Srbiju stavilo na mapu najinteresantnijih zemalja za investiranje svetu pravna sigurnost i poslovni ambijent" i naglasila da se zakoni koji važe od 2000. godine do danas "odjednom dovode u pitanje".

"Narodna banka ima svoj stav, od 2006. godine, da efektivna kamatna stopa obuhvata sve troškove i da to treba da bude prikazano", rekla je Tabaković.

Ona je ukazala da su se pojedini advokati obraćali NBS da traže ugovor o kreditu kako bi mogli da tuže po tim završenim i otplaćenim ugovorima.

"Kao da ovde ima nekoga da ne zna da se tužbe preprodaju za 20 evra, kao da ne znate da se po banderama lepe pozivi za tuženje banaka. Ima li neko od vas da ne zna da su banke deo privrede. Zašto se stvara odijum prema bankama u Srbiji, to treba da pitate oni koji rade na tome. Za naknadu od 2.000 dinara, spor banku košta 48.000 dinara. Zaključite ko uzima tu razliku od 2.000 do 48.000 dinara", istakla je Tabaković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis