Biznis vesti

Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, bogatstva ruskih milijardera "skraćena" za 126 milijardi dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

20:40

Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, bogatstva ruskih milijardera "skraćena" za 126 milijardi dolara
Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, bogatstva ruskih milijardera "skraćena" za 126 milijardi dolara - Copyright Tanjug AP/Emilio Morenatti, AP/Maxim Shemetov, Mikhail Klimentyev, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog celokupne situacije sa Ukrajinom koja traje nekoliko meseci unazad, ali i ruske invazije na ovu zemlju koja je zvanično počela u četvrtak, ruski milijarderi zajedno su od 16. februara do danas izgubili više od 126 milijardi dolara, piše Forbs.

Ovim povodom je najmanje 13 milijardera u Kremlju razgovaralo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Među njima su bili Vagit Alekserov, Petar Aven, Andrej Bokarev, Sulejman Kerimov, Andrej Meljničenko i još neki, javlja ruska agencija TASS. 

"Ono što se dešava je nepohodna mera. Jednostavno, ostali smo bez šansi da postupimo drugačije", navodno im je rekao Putin tokom sastanka, prenosi ova agencija.

Navodno, gotovo niko od milijardera tada nije posebno komentarisao svoje gubitke koji nikako nisu mali ali ni situaciju sa Ukrajinom, a prepostavlja se da je razlog taj što je u ovom slučaju preovladao strah od ruskog predsednika.

Putinova odluka, koja je uzdrmala sve, uticala je poprilično na destabilizaciju tržišta širom sveta a to se posebno odnosi i na bogatstvo njegovih najbližih saradnika. Prema pisanju Forbsa, desetine milijardi dolara izbrisane su sa računa ruske elite, a na to je najviše uticao pad ruske Rublje i to odmah nakon vojne intervecnije na Ukrajinu.

Koliko su novca izgubili milijarderi?

Forbs navodi da je oko 116 ruskih bogataša izgubilo više od 126 milijardi dolara za kratko vreme. Od toga je procena da je samo u četvrtak nestala 71 milijarda i to odmah nakon što je ruski Moek indeks pao za 33 odsto, a Rublja doživela rekordno nisku vrednost u poređenju sa Dolarom. Pored sanckija EU, pretnje stižu i od strane SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva koje su takođe izvesne i realne i mogu dodatno da utiču na smanjenje bogatstva ruskih bogataša.

U četvrtak, kada je i invazija počela, prema pisanju Forbsa najmanje 11 ruskih milijaredra izgubilo je najmanje po milijardu dolara. Među njima je Vagit Alekperov koji je osnivač Lukoil kompanije koja je jedna od najvećih nezavisnih proizvođača nafte u Rusiji. Oko 17,1 odsto njegovog bogatstva je nestalo nakon što su ruske zalihe nafte i gasa pale. Akcije Lukoila koje se kotiraju i u Londoskoj berzi, pale su za više od 30 odsto. 

Ovo nije prvi put da je ova kompanija na udaru svetskih moćnika. Ona je bila na meti SAD, zajedno sa drugim ruskim energetskim kompanijama poput državnog Rosnjefta, 2014. godine nako zauzimanja Krima.

Još jedan milijarder koji je bila na udaru ovonedeljnih sankicja je Genadij Timčenko koji poseduje udeo u raznim ruskim preduzećima uključujući i gasnu kompaniju Novatek. On je iz svog bogatstva izbrisao oko 4,2 miliajrde dolara. Timčenko, koji još uvek vredi više od 19 milijardi dolara, imenovan je kao deo Putinovog "užeg kruga" sankcija koje je uveo američki trezor nakon ruske aneksije poluostrva Krim u martu 2014. godine.

Pretnja izbacivanjem iz SWIFT sistema

Premijer Boris Džonson je takođe naovdno podstakao zapadne lidere da odu dalje i izbace Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, koji je okosnica međunarodnih finansija i bankarstva. Češki predsednik Miloš Zeman, nekad jedan od nažešćih Putinovih pristalica u Evropi, takođe je pozvao da se Rusija izbaci iz Swift-a.

Britanski opoziconi poslanici pozvali su britanskog premijera Borisa Džonosna da ode dalje i zapleni imovinu ruskog miljardera Romana Ambramoviča. Miljarder koji je vlasnik fudbalskog tima Čelsi iz Premijer lige, više puta je bio uhvaćen u dugotrajnim diplomatskim tenzijama između Londona i Moskve.

"Imamo više pojedinaca na našoj listi koje smo spremni da sankcionišemo", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus za radio LBC ali nije precizirala da li je Abramovič jedan od njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis