Fokus

SAD uvode nove "razorne" sankcije Rusiji, Bajden: "Nemam nameru da razgovaram sa Putinom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

19:45

SAD uvode nove "razorne" sankcije Rusiji, Bajden: "Nemam nameru da razgovaram sa Putinom"
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden obratio se večeras naciji i najavio pooštravanje sankcija Rusiji i posebno istakao da "nema nameru da razgovara sa Putinom". Bajden je istakao da će u novim sankcijama učestvovati i američki partneri - G7 i 27 članica Evropske unije.

"Ovo će nametnuti ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, kako odmah, kako vremenom. Namerno smo ih osmislili tako da maksimiziramo dugoročni uticaj na Rusiju, a minimalizovali uticaj na SAD i naše saveznike", rekao je.

Suma od jednog biliona dolara sredstava koje poseduju četiri vodeće banke u Rusiji u SAD, biće zamrznuta, a posledice će snositi i članovi ruske elite i njihove porodice.

"To su ljudi koji su profitirali zahvaljujući politici Kremlja i treba da dele istu bol"

Bajden je istakao da je cilj maksimalno umanjiti mogućnost Rusije da posluje u dolarima, evrima i jenima, ali i da finansira rast vojske. Dodao je da je i cilj umanjiti sposobnost Rusije da se takmiči u visokotehnološkoj ekonomiji 21. veka.

"Već smo videli uticaj jučerašnjih sankcija na rublju, koja je danas bila niža nego ikad u istoriji. Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat. I sada će on i njegova zemlja snositi posledice", istakao je.

Odgovarajući da pitanje novinara, Bajden je istakao da nikada nije potcenjivao Putina jer veruje da on ima "mnogo veće ambicije u Ukrajini".

"Jasno je da želi da ponovo uspostavi granice SSSR-a. Mislim da su njegove ambicije u potpunoj suprotnosti sa onim kako funkcioniše ostatak sveta"

Iako smatra da sankcije možda neće zaustaviti Putina, kako kaže, važno je da oseti njihove efekte.

"Sankcije će oslabiti njegovu zemlju, pa će morati da pravi teške izbore", dodao je.

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Svet