Biznis vesti

Odluka Ruske centralne banke - podigli referentnu kamatu na istorijski rekord od 20 odsto

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

28/02/2022

-

09:56

Odluka Ruske centralne banke - podigli referentnu kamatu na istorijski rekord od 20 odsto
Odluka Ruske centralne banke - podigli referentnu kamatu na istorijski rekord od 20 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska centralna banka je podigla danas referentnu kamatnu stopu sa 9,5 procenata na 20 posto na godišnjem nivou, kako bi se suprotstavila rizicima od depresijacije rublje i rasta inflacije.

"Eksterne okolnosti za rusku privredu su se drastično promenile. Podizanje ključne stope omogućiće povećanje kamate na depozite do nivoa neophodnih za neutralisanje rizika od rastućih rizika od devalvacije i inflacije. Time će se podržati finansijska i cenovna stabilnosti i zaštiti štednja građana od devalvacije", navodi se u saopštenju Banke Rusije, prenosi Tas s.

Kako navodi ruska agencija, ovo je najviši nivo referente kamate su Rusiji ikada. Prethodni rekordan nivo od 17 procenata zabeležen je u decembru 2014.

Pored toga, na predlog Ministarstva finansija i ruske centralne banke danas je doneta i odluka kojom se svim rezidentima u Rusiji koji se bave spoljnotrgovinskom delatnošću nalaže da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda.

Banka Rusije je u nedelju najavila niz mera za podršku domaćem tržištu kapitala, kako bi stavila pod kontrolu sve šire posledice oštrih zapadnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Rublja pala više od 8 odsto

Rublja je pala danas tokom glavne trgovinske sesije na Moskovskoj berzi za više od 8,0 posto prema dolaru i evru, javlja Tas s. Ruska valuta se trgovala prema dolaru u padu za 8,4 procenta, na nivou od 90 rubalja, dok je prema evru potonula za 8,8 posto i menjala se za čak 101,19 rubalja za evro.


Rojters izveštava da se na azijskom trgovanju rublja jutros stropoštala prema dolaru na najniži nivo od 119 rubalja, te da se kasnije blago oporavila. Prema poslednjim dostupnim podacima, ruska valuta je na azisjkim valutnim berzama trgovana po kursu od 109 rubalja za dolara, prenosi britanska agencija i dodaje da je pad rublje poslednih dana izazvan oštrim sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis