Evropa

Saopštenje Kremlja o samitu Putin-Bajden "potopilo" ruske akcije i rublju

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

17:59

Saopštenje Kremlja o samitu Putin-Bajden "potopilo" ruske akcije i rublju
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Akcije na Moskovskoj berzi i vrednost rublje oštro su potonuli danas, preokrenuvši rast zabeležen na prepodnevnom trgovanju u gubitke, zbog nervoze na tržištu posle saopštenja Kremlja o samitu Putin-Bajden koje je bacilo senku na nade u diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Rublja je pala na Moskovskoj berzi u popodnevnim satima za 2,0 posto prema dolaru na 78,97 rubalja za dolar, i za čak 3,13 procenata prema evru, na 90,29 rubalja, izveštava TASS. Poslednji put kada je jedan evro koštao više od 90 rubalja bilo je 26. januara ove godine, dodaje ruska agencija.

Snažno su pali i indeksi ruske berze.

Indeks MOEX, koji meri vrednost akcija u rubljama oslabio je za 8,72 posto na 3.097,52 poena. Poslednji put je bio ispod 3.100 poena u novembru 2020.

Dolarski indeks akcija RTS se stropoštao za 11,38 procenata na 1.233,66 poena, dodaje se u informaciji.

Rojters u svom izveštaju sa ruskog tržišta kapitala navodi da je do naglog preokreta indeksa i kursa rublje došlo posle saopštenja Kremlja da za sada nema konkretnih planova za samit između predsednika Rusije i SAD-a, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, ali da telefonski poziv ili sastanak mogu da budu zakazani u bilo kom trenutku.

Britanska agencija dodaje da saopštenje, ipak, ostavlja otvorena vrata za mogući izlazak iz jedne od najopasnijih evropskih kriza u poslednjih više decenija.

Zapad optužuje Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, dok zvanična Moskva negira da ima bilo kakve planove za napad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa