Biznis vesti

Evro oslabio u odnosu na dolar, zlato pojeftinilo, a nafta poskupela

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

23:39

Evro oslabio u odnosu na dolar, zlato pojeftinilo, a nafta poskupela
Berza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji od 24. do 28. januara evro je oslabio za 1,72 odsto prema američkom dolaru, do čega je, prema pregledu dešavanja na svetskom finansijskom tržištu Narodne banke Srbije (NBS), došlo zbog povećanih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja oko Ukrajine, što je povećalo tražnju investitora za dolarom, kao valutom sigurnog utočišta.

Iz NBS takođe navode da je tokom ovog perioda cena zlata smanjena za 2,66 odsto i kretala se u rasponu od 1.784,07 do 1.849,86 američkih dolara po finoj unci zlata.

Na pad cene zlata uticalo je više elemenata među kojima su jačanje vrednosti američkog dolara, viši nivo stopa prinosa na državne obveznice SAD.

Istovremeno porasla je cena nafte tipa brent i to za 2,55 odsto i kretala se u rasponu od 86,63 do 90,43 dolara po barelu.

Tome su, navode iz NBS, doprineli geopolitički rizici i rastuće tenzije u Istočnoj Evropi, odnosno mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini, kao i tenzije na Bliskom istoku, odnosno pretnje infrastrukturi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, neusaglašenost u okviru grupe OPEC+ da se postigne ciljano mesečno povećanje proizvodnje zbog manjeg dotoka nafte u odnosu na dogovor.

Takođe i rast tražnje zbog hladne zime, strah učesnika na tržištu oko mogućih poremećaja u snabdevanju, manja zabrinutost zbog uticaja omikron varijante virusa na globalni privredni rast i tražnju za naftom te izveštaj Američkog instituta za naftu o padu zaliha sirove nafte u SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis