Biznis vesti

Akcije na azijskim berzama porasle, na Vol Stritu pale

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

11:10

Akcije na azijskim berzama porasle, na Vol Stritu pale
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcije na azijskim berzama su se oporavile danas nakon strmoglavog pada na prethodnoj sesiji, jer su vesti o snažnom ekonomskom rastu SAD-a i impresivnoj zaradi Epla delom neutralisale pesimizam izazvan najavom agresivnijeg pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi (FED).

Na Vol Stritu su, međutim, cene akcija pale tokom noćašnjeg trgovanja nakon prvobitnog solidnog rasta na otvaranju berze, pošto su investitori balansirali između pozitivnih ekonomskih vesti, s jedne strane, i mešovitih poslovnih izveštaja kompanija, geopolitičkih tenzija i procena o stopi povećanja američkih kamata, s druge strane, prenosi Rojters.

Američke berze su na početku trgovanja u četvrtak krenule uzlaznom putanjom kada je Ministarstvo trgovine objavilo da je u četvrtom kvartalu 2021. privreda SAD porasla za 6,9 odsto, najbržim tempom u skoro četiri decenije. Sva tri glavna indeksa NJujorške berze su kasnije napravila zaokret i zaključila trgovanje u minusu, jer su investitori procenjivali u kojoj bi meri snažan ekonomski rast mogao da utiče na razmišljanja FED-a o procentu povećanja kamata.

Na današnjem azijskom trgovanju, cene fjučers ugovora za američke akcije listirane na Nasdak berzi su ojačale za 0,77 posto, dok su akcije u indeksnoj korpi S&P 500 e-mini napredovale za 0,48 procenata, nakon objave rekordnih finansijskih rezulata Epla u prazničnom tromesečju.

profimedia

 

Američki tehnološki div je saopštio da je u periodu oktobar-decembar, odnosno u prvom tromesečju kompanijske 2022. fiskalne godine, ostvario prihod od 123,9 milijardi dolara, najveći u istoriji kompanije, i profit od 34,6 milijardi dolara, koji je takođe rekordan. Akcije Epla su skočile preko 5,0 procenata na trgovanju posle radnog vremena Vol Strita.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,4 posto nakon jučerašnjeg sunovrata od 2,26 procenata, a u dosadašnjem toku meseca beleži negativan rezultat od 5,1 odsto. Japanski berzanski indeks Nikei je uzleteo danas za 2,25 posto, oporavljajući se od 14-nedeljnog minimuma zabeleženog na zatvaranju u četvrtak, dok su australijske akcije porasle za 2,19 procenata.

Pozitivan trend zabeležen je i na kineskim berzama, pošto su državni mediji i nekretninski fondovi podstakli tržišno raspoloženje uoči praznika Lunarne nove godine sledeće nedelje. Referentni indeks Šangaj Kompozit je porastao za 0,43 posto, a Šenžen Kompozit za 0,97 procenata.

Nasuprot tome, hongkonški Hang Seng je potonuo za 0,71 procenat, povučen padom tehnološkog i finansijskog indeksa od 0,71, odnosno 0,94 posto, respektivno. U Evropi, pan-regionalni indeks fjučers ugovora za akcije EuroStoks 50 ojačao je jutros za 0,14 odsto, a londonski FTSE za 0,34 procenta.

Na valutnim tržištima, moguće brže ili veće povećanje kamatnih stopa u SAD poguralo je dolar naviše, tako da je američka valuta na putu da zabeleži najbolju tgovačku sedmicu u poslednjih sedam meseci. Dolar je ojačao za 0,08 procenata u odnosu na jen na 115,43 jena.

Što se tiče robnih berzi, cena američke WTI nafte je porasla za 0,52 odsto na 87,06 dolara za barel, a evropska Brent nafta je poskupela na 89,7 dolara za barel.

Rast tenzija između Rusije i Ukrajine doprineo je skoku cena nafte na sedmogodišnji maksimum ranije ove nedelje. Zlato se takođe trguje po nešto višoj ceni, od 1.797,65 dolara po unci na spot tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis