Novac

Domaće tržište akcija zabeležilo snažan rast u januaru

Komentari

Autor: FoNet

01/02/2022

-

09:52

Domaće tržište akcija zabeležilo snažan rast u januaru
Domaće tržište akcija zabeležilo snažan rast u januaru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Domaće tržište akcija zabeležilo je snažan rast u januaru, a ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 2,8 milijardi dinara, odnosno oko 23,8 miliona evra, dok je indeks Belex15 skočio 4,6 odsto na 858,9 poena, objavila je danas brokerska kuća Momentum.

Najprometnija akcija u januaru bilo je beogradsko stovarište "Kopaonik", koje je zabeležilo rast od 24,8 odsto na 14.600 dinara, uz promet od 27,6 miliona dinara, pošto je kompanija intezivirala program otkupa sopstvenih akcija.

Akcije Naftne industrije Srbije zabeležile su trgovanje vredno 9,3 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" registrovao promet od nepuna dva miliona dinara. Osim "Kopaonika", na listi "dobitnika" nalazi se "Dunav osiguranje", čija je vrednost akcije porasla 21,2 odsto, na 2.787 dinara posle velikog pada u protekloj godini, istaknuto je u analizi Momentuma.

Akcije Komercijalne banke skočile su 20 odsto na 4.963 dinara, ali uz zanemarljiv promet dok se uporedo odvija postupak otkupa akcija od nesaglasnih akcionara.

Ko je otišao u minus?

Listu "gubitnika" predvodio je "Metalac", kome je vrednost akcije opala 2,7 odsto, na 1.810 dinara, dok je akcija "Jedinstva" iz Sevojna (JESV) izgubila 2,4 odsto na vrednosti, i pala na 8.300 dinara, pošto je prošao presek za dividendu 31. decembra.

Blagi pad od nepunih jedan odsto na 1.135 dinara zabeležila je i akcija Aerodroma "Nikola Tesla", objavila je brokerska kuća Momentum.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis