Biznis vesti

Skuplje karte i duža linija - zbog prizemljenja evropskih aviokompanija Er Srbija leteće ka Moskvi dva puta dnevno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

13:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Er Srbija jedina je uz belorusku Belaviu koja iz Evrope leti za Rusiju od početka invazije na Ukrajinu i uvođena sankcija Moskvi od strane EU.

Novina je da će od danas naši avioni put Moskve leteti dva puta dnevno, zato što je potražnja karata velika ali i zato što je Er Srbija povećala kapacitete za letove u Rusiju. Na ovu rutu, osim kada ne leti za Njujork, preusmeren je i najveći avion našeg prevoznika Erbas 330. 

Gost emisije Euronews jutro Luka Popović, vazduhoplovni analitičar i urednik sajta exyuaviation.com istakao je da se u novim uslovima koridor letenja nije mnogo izmenio.

"Izbegava se teritorija Ukrajine i Belorusije i leti se standardnim koridorom, s tim što se ide preko baltičkih zemalja, a to produžava let za dvadesetak minuta. Tako da nema nekih velikih promena", istakao je Popović.  

Printscreen Flyradar

 

 

On ističe da su zbog novonastale situacije u Ukrajini povećane i cene avio karata, ali da će se posle odluke Er Srbije da uvede dodatnih 15 letova od sledeće nedelje,  i cene karata normalizovati, mada su, kako navodi, i dalje više u odnosu na cene pre izbijanja konflikta.

Na pitanje da li postoje pritisci na Srbiju da obustavi letove ka rusim gradovima odgovorio je da se mogu očekivati.

"Evropska komisija je rekla da ne može da utiče na letove Srbije za Moskvu, osim ukoliko Srbija ne promeni politiku prema Rusiji, ali moguće je da EU odgovara da u ovom trenutku postoji jedna linija humanitarnog koridora gde mogu i njihovi državljani koji se nalaze u Rusiji da se preko Beograda vrate svojim domovima", naveo je.

Popović kaže da trenutno nema nikakvih letova ka Rusiji iz Evrope tako da državljani zapadne Evrope koji se nalaze u Rusiji jedino mogu da koriste ove komercijalne letove.

"Er Srbija je jedina evropska kompanija, pored beloruske, s tim što je Belorusija pod sankcijama, tako da jedino mogu da koriste letove Er Srbije. Zabrana za ruske letove u Evropi napravila je velike poremećaje na svetskom avio tržištu. Ali, veći poremećaj je izazvalo to što je evropskim kompanijama zabranjeno da preleću rusku teritoriju. To je izazvalo probleme na letovima iz zapadne Evrope ka Aziji, dalekom Istoku, jugoistočnoj Aziji i već su određene kompanije otkazale mnogobrojne letove ka Kini, Koreji, Japanu", objasnio je sagovornik Euronews jutra. 

Komentari (1)

Rajko

03.03.2022 17:50

Leti se Moskva Istanbul, pa Doha,Dubai,AbuDabi....dovoljno Istanbul

Biznis