Biznis vesti

Vlada Srbije ograničila cenu gasa - cilj zaštita privrede i građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

17:17

Vlada Srbije ograničila cenu gasa - cilj zaštita privrede i građana
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.

U saopštenju Vlase se navodi da je uredba doneta "usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

"Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom. Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine", piše u saopštenju. 

Dodaje se da je bilo neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine. "Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca", dodaje se.

Tomašević imenovan za vršioca dužnosti direktora EPS-a

Vlada je na današnjoj sednici imenovala Miroslava Tomaševića za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.  

Takođe, članovi vlade su usvojili i Zaključak o saglasnosti da se pokrene postupak za prijavljivanje Republike Srbije za članstvo u Evropskom društvenom istraživanju Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura. Kako se navodi, razlozi za članstvo Srbije u ovom konzorcijumu su brojni, a među njima su i to što će Evropsko društveno istraživanje proširiti druge nacionalne izvore u društveno-političkom razvoju, a visokokvalitetna metodologija ranije korišćena prilikom primene ESS y Srbiji u prethodnim rundama biće usavršena i promovisana kao primer najbolje prakse za ispitivanja javnog mnjenja, uz druge brojne pogodnosti od značaja za oblast društvenih istraživanja.  

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.  

Članovi vlade doneli su Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Angole o međusobnom ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, što je značajni korak u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za dalje unapređenje političkih odnosa i bilateralne saradnje.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis