Biznis vesti

Bajatović: Do prvog juna gas plaćamo po staroj ceni, a od tada verovatno potpisujemo novi ugovor s Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

22:39

Bajatović: Do prvog juna gas plaćamo po staroj ceni, a od tada verovatno potpisujemo novi ugovor s Rusijom
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa, izjavio je večeras direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

Bajatović je za Tanjug rekao da cena gasa nikada nije bila visoka kolika je danas i iznosi oko 2.200 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno gasa.

On je istakao da je država na vreme krenula da obezbeđuje rezerve gasa i drugih energenata i naveo da ukoliko bi sada neko "zavrnuo slavinu", Srbija bi imala rezerve za narednih 60 dana.

Istakao je i da nijedna ekonomija neće moći na duži rok da izdrži cenu gasa od 2.200 dolara.

Bajatović navodi da gas u Srbiji do kraja grejne sezone neće poskupeti i objasnio da nam ruski gas pokriva određeni deo potreba, a da ostatak kupujemo na tržištu.

Dodaje da nas tako niska cena gasa, ne samo za domaćinstva, već i za privredu, čini konkurentnijom i da je ta politika niže cene gasa sačuvala privredu, proizvodnju i radna mesta.

"Ako imate proizvodnju, onda trgujete, kupujete, ponovo punite budžet. Da to nismo uradili, šta bi bilo? Ne mogu da zamislim da Srbija može da ostane bez brašna, ulja, kukuruza, mesa, ali jako je važno da sačuvamo industrijsku proizvodnju i da pomognemo poljoprivredu", rekao je Bajatović.

Ističe da su sve mere koje je država sprovela tokom poslednje dve godine trajanja pandemije sačuvale srpsku privredu.

O sankcijama Rusiji

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Bajatović je kazao da će zbog zapadnih sankcija Rusiji, biti velikih pritisaka da im se pridruži i Srbija, ali da je njegov lični stav da Srbija ne treba da uvodi sankcije toj zemlji.

"Ne treba seći granu na kojoj sediš, a to je Rusija. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i moj lični stav je da u tome treba da istrajemo, jer će nam biti potrebna podrška te zemlje u daljoj borbi za KiM, kada je reč o Dejtonskom sporazumu, podršci u Ujedinjenim nacijama...", naveo je Bajatović.

Međutim, ukazuje da Srbija "nije vezana samo sa Rusijom", jer su zapravo njeni najveći parteri razvijene zapadnoevropske zemlje, dodajući da sa te strane može biti problema - kako zadržati njihove investitore i privući nove.

Bajatović kaže da je Srbija do sada pokazala da ima dovoljno mudrosti i hrabrosti i da je osudila sve što ima veze sa narušavanjem teritorijalnog integriteta u Ukrajini, jer, kako navodi, Srbija je pretrpela veliku cenu raspada Jugoslavije i otimanja dela svoje teritorije, ali ipak nije uvela sankcije Rusiji.

"U ovoj situaciji sa Ukrajinom se sada pokazalo da međunarodno pravo ne znači ništa, već da postoje velike sile i veliki interesi i mi mali", naveo je Bajatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis