Biznis vesti

Oboren rekord svih vremena - cena gasa dostigla 2.200 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

12:20

Oboren rekord svih vremena - cena gasa dostigla 2.200 dolara
Oboren rekord svih vremena - cena gasa dostigla 2.200 dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po MWh, izveštava agencija Tas s.

Plavi energent je prethodno, na otvartanju trgovanja jutros, uzeteo za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po MWh.

Jutros na otvaranju hiljadu kubika gasa u Evropi je koštalo 1.700 dolara što je bio rast od 22,5 procenta, u odnosu na juče.

Podsetimo, nagli rast cene gasa počeo je 24. februara nakon vesti da je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo na ranom trgovanju u holandskom TTF čvorištu skok cene "plavog energenta" za 35 odsto na 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, ili 120 evra po MWh.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je pre nekoliko dana da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

"Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa", napisao je Medvedev na Tviteru.

Šolc je saopštio da je Nemačka preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije Severnog toka 2, kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini. Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad.

Harčenko: Srbija ide svojim putem i po pitanju cene gasa

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu. Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao:

"Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata - sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem".

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

MRE: Snabdevanje gasom sigurno

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević rekao je sinoć da je Srbija sigurna u pogledu snadbevanja naftom i gasom.

- Nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, a imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan, rekao je on sinoć za RTS.

Kako je doadto, tržište u Srbiji je potpuno sigurno zbog ugovora koji postoji sa Gaspromom, a ne postoji bojazan da će snabdevači naftom prestati sa isporukama.

Stanojević je naveo da imamo dizela i benzina za dva meseca, za pet do šest meseci imamo mazut, a kerozin za otprilike četiri meseca, i to pod uslovom da bude onemogućeno snabdevanje, što sada nije slučaj.

Vrtoglavi rast i cena nafte

Silovit rast cena nafte nastavljen je noćas jer je rusko ukrajinski vojni sukob uneo paniku na tržište i strah od moguće nestašice.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usled usijane potražnje.

Do velikog poskupljenja "crnog zlata" dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, medju kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u sredu na kojem će razgovarali o planu proizvodnje za april.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis