Biznis vesti

Rekordne cene gasa u Evropi podstiču komunalna preduzeća da pređu na ugalj i naftu

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2021

-

20:26

Rekordne cene gasa u Evropi podstiču komunalna preduzeća da pređu na ugalj i naftu
Rekordne cene gasa u Evropi podstiču komunalna preduzeća da pređu na ugalj i naftu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Rastuće cene gasa u Evropi utiču na komunalna preduzeća da pređu na ugalj sa visokim sadržajem ugljenika za proizvodnju električne energije. Ovo se dešava u trenutku kada EU pokušava da utiče na države članice da smanje korišćenje zagađujućeg goriva.

Iako su evropske cene uglja i ugljenika takođe skočile poslednjih meseci, one su manje u odnosu na skok cene gasa, uzrokujući da se kratkoročni marginalni troškovi promene u korist korišćenja uglja.

Cena gasa porasla je za 250 odsto od januara, što je izazvalo skok troškova za potrošače i preduzeća. Samo u Holandiji, gas je poskupeo četiri puta od početka 2021. godine, prenosi Euronews.

Uoči naredne runde pregovora Ujedinjenih nacija o klimi u Škotskoj u novembru, EU je ohrabrirala velike zagađivače da se odreknu energije na ugalj.

 
U EU glavni alat za smanjenje emisije gasove koristi se Sistem za trgovanje emisijama (ETS). U pitanju je obavezna šema, koja traži izveštavanje na godišnjem nivou o emisijama gasa staklene bašte i naplaćuje elektranama i fabrikama svaku tonu ugljen - dioksida koju emituju.

Elektrane na gas bile su više od dve godine jeftinije za rad od onih koje sagorevaju ugalj zbog dodatnih troškova emisije ugljenika, ali to se promenilo u julu ove godine.

"Dok su evropske proizvodnje uglja bile vezane rekordnim cenama ugljenika u ranim delovima leta, rastuće cene TTF-a (holandskog gasa) sada su otključale ručicu za prebacivanje sa gasa na ugalj", kažu analitičari iz Bank of Amerika.

Ugalj i lignit jeftiniji od gasa

Visoke cene gasa takođe su dovele do prelaska na naftu u Velikoj Britaniji, gde ugalj čini samo dva odsto energije, a zemlja se ove zime suočava sa ograničenim snabdevanjem električnom energijom.

U Nemačkoj je došlo do veće upotrebe mrkog uglja - lignita. Lignit je tradicionalno jeftiniji izvor goriva koji je istiskivan sa tržišta rastućim cenama dozvola za ugljenik.

Cene električne energije u Nemačkoj i Francuskoj su se više nego udvostručile od januara, povećavajući se sa cenama goriva i ugljenika, što je izazvalo razgovore o intervenciji na tržištu radi stabilizacije cena za potrošače.

"Gledajući u narednih nekoliko kvartala, očekuje se da će ugalj i lignit ostati pogodniji od gasa", rekla je Silvia Mesa, analitičarka energetske konsultantske kuće Volue.  
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis