Biznis vesti

NBS tvrdi da građani ne treba da brinu: Kurs jeste i ostaće stabilan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

12:27

NBS tvrdi da građani ne treba da brinu: Kurs jeste i ostaće stabilan
NBS tvrdi da građani ne treba da brinu: Kurs jeste i ostaće stabilan - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, rekli su u Narodnoj banci Srbije Euronews Srbija povodom prodajnog i kupovnog kursa evra u pojedinim menjačnicama, koji je za oko dinar viši od zvaničnog srednjeg kursa, i naglasili da je NBS krizu dočekala sa rekordno visokim deviznim rezervama.

Na pitanje da li će i kako NBS reagovati na kurs po kome neke menjačnice prodaju evro građanima, u centralnoj banci su odgovorili da već kontinuirano deluju kako bi stabilnost bila očuvana.

"Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu", naglasili su u NBS.

Naglasili su da već obezbeđuju bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

"Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom", poručili su iz NBS.

"Spremni smo da reagujemo bez odlaganja i adekvatno"

Naglasili su da građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna - ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

Istakli su da panika nikada nije od koristi i da je bezrazložna, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, "čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno".

"Pozivamo sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini - koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu", istakli su u centralnoj banci.

U pisanom odgovoru Narodna banka Srbije poručila je da je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih 10 godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu.

"To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini", zaključili su u NBS.

Nikolić: Situacija stabilizovana

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta kaže za Euronews Srbija da je bilo malih pritisaka na deviznom tržištu od građana i investitora, ali da se situacija stabilizovala u poslednja dva dana.

Euronews

 

 

"Ako pogledate i svetske berze čini se da u ovom trenutku nemamo neprijatne lomove kao u prvoj nedelji konflikta. Čak juče i danas nismo imali neki pritisak ni na rusku rublju. Posle 10 dana sukoba depresijacija rublje je oko 40 odsto. Podsetiću da je u prve dve nedelje novembra, prošle godine, turska lira depresirala za toliko. Ako znamo intenzitet sankcija od strane zapada prema Moskvi onda možemo reči da još nemamo lomove kakvi su se očekivali, što je dobro. To treba da bude poruka domaćem tržištu, investitorima , građanima da za sada ne treba da brinu i da nasedaju na šokantne najave lomova koje su neopravdane", rekao je on.

Kako kaže, bilo je male nervoze vezano za Sberbanku zbog dešavanja u regionu. Podseća da je pokušaj njenog restrukturiranja, regionalno posmatrano, započeo je u novembru prošle godine i da je taj proces potrajao i zahvatio prve dane u konfliktu.

"Imali smo malu nervozu deponenata i klijenata Sberbanke u Srbiji. Na svu sreću efilasno je to rešeno preuzimanjem Sberbanke od strane AIK banke. Po tom osnovu nema nikakvih problema", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis