Biznis vesti

Ukrajinska kriza glavna tema i Kopaonik biznis foruma: Šoškić za Euronews Srbija o tome kako će rat uticati na ekonomiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

10:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na Kopaonik biznis forumu, koji je sinoć zvanično otvoren, jedna od glavnih tema biće ukrajinska kriza i to koliko će ovaj rat uticati na svetsku ekonomiju. Procene ekonomista nisu najbolje i situacija se, kako kažu, neće brzo rešiti. Ekonomista Dejan Šoškić za Euronews Srbija kaže da će sankcijama koje su uvedene najviše štete da pretrpi Rusija, ali će i evropska privreda svakako biti zahvaćena.

Tragedija koja se trenutno odvija na tlu Evrope nema samo ratnu dimenziju, već i ekonomsku, kaže Šoškić. Taj konflikt se nadograđuje sankcijama, odnosno isključivanjem ruske ekonomije sa svetskog tržišta, a to je veoma važna stvar jer ruska ekonomija nije ista kao u vreme Sovjetskog Saveza.

"Ono što treba imati u vidu jeste da Rusija više nije onako izolovana ekonomija kakva je bila u doba Sovjetskog Saveza. Ruska ekonomija je integrisana u svetsku ekonomiju i lanci snabdevanja su dalekosežni. Najviše će time da bude pogođena Rusija, ali kada se takvoj jednoj ekonomiji uvedu sankcije, onda će i oni koji su koristili te resurse takođe trpeti štetu rastom cena i pokidanim lancem snabdevanja. Evropska privreda će biti zahvaćena, u mnogo manjoj meri Amerika, a veliko je pitanje kako će se Kina ponašati u svemu tome", istakao je on.

Ekonomista naglašava da je za ovu vrstu krize karakterističan stagflatorni uticaj koji je svet iskusio sedamdesetih godina kada pritisci istovremeno postoje i na obaranje ekonomske aktivnosti, i na rast inflacije. 

"Ono što je sigurno da će se desiti jeste ne samo rast cene energenata, nego i sirovina koje su vezane za rusko i ukrajinsko tržište, uključujući i hranu. Inflacija će sigurno porasti u narednoj godini, a možda i u dužem vremenskom periodu u zavisnosti kako se odvije ova kriza", kaže on.

Kako će se sve odraziti na Srbiju?

Šoškić napominje da ne treba praviti analogije između Rusije i Srbije. Kako kaže, Srbiji nisu uvedene sankcije, linije snabdevanja su normalne i u velikoj meri će ostati očuvane, posebno s obzirom na to da je Srbija najvećim delom u robnoj razmeni okrenuta EU.

"Moguće je očekivati da će neke cene biti više, ali nema razloga za paniku da će nečega u velikoj meri nestati. Da će se pojaviti problemi u odvijanju nekih ekonomskih aktivnosti to je sigurno, da će biti viša stopa inflacije, manji dotok stranih direktnih investicija uvek kada je recesija u toku i to će se desiti", rekao je on, ali i dodao da je dobra okolnost da su devizne rezerve dosta visoke.

Ipak, osetljivo pitanje za Zapad je gas. Kako on kaže, dokle god Zapad kupuje gas, Srbija neće imati problema sa snabdevanjem, samo je pitanje po kojoj ceni.

"Ukoliko dođe do zaoštravanja sankcija, Rusija može da ih uvede, onda situacija može bitno da se komplikuje i zato je bilo dobro ono što smo dobijali kao savete, a to je da težimo diverzifikaciji u liniji snabdevanja i energetici bez obzira na to što nije lako. Srbija mora da vodi računa o interesima, ali uvek treba imati alternative koje treba staviti u dejstvo kada je to potrebno", zaključio je Šoškić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis