Fokus

"Zeleno svetlo članici NATO za isporuku aviona Ukrajini": Blinken potvrdio da SAD razgovara o tome sa Poljskom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2022

-

20:49

"Zeleno svetlo članici NATO za isporuku aviona Ukrajini": Blinken potvrdio da SAD razgovara o tome sa Poljskom
Rat u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik iz Teksasa Majkl Mekol, republikanac i visoko rangirani član Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, pozvao je u nedelju na transfer borbenih aviona u Poljsku nakon molbe ukrajinskog predsednika Zelenskog da zapadne zemlje pošalju borbene avione u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv invazije ruske vojske.

"Nećemo da šaljemo svoje trupe tamo, ali možemo da naoružamo Ukrajince kako bi se branili, tako možemo pobediti Ruse", rekao je za CNN Mekol.

Takođe, portparol Bele kuće potvrdio je u subotu CNN-u da SAD rade sa Poljskom na mogućnosti da Poljska obezbedi borbene avione Ukrajini, uz konsultacije sa drugim saveznicima.

To je u nedelju potvrdio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je u intervjuu za CBS , na piitanje da li Poljska, kao članica NATO alijanse, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo".

"U stvari, razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome kako možemo da pomognemo ako odluče da obezbede te avione Ukrajini i kako možemo da im pomognemo da nadomeste avione koje su poslali Ukrajini", rekao je Blinken i dodao da ne može da govori o vremenskom roku, ali da se na tome aktivno radi.

Tanjug AP/Yves Herman

 

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa  liderom većine u Senatu Čarlsom Šumerom, kada je Zelenski apelovao na zemlje istočne Evrope da pošalju avione ruske proizvodnje Ukrajini.

Šumer je nakon toga pozvao Bajdenovu administraciju da olakša transfer "očajnički potrebnih" aviona u Ukrajinu.

On je naglasio da Zelenskom nedostaje aviona i da nekoliko istočnoevropskih zemalja ima avione sovjetske proizvodnje kojima piloti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva znaju da upravljaju, podseća CNN.

"Najavljujem pritisak na američku administraciju da se istraže izvodljive opcije za prebacivanje ovih očajnički potrebnih aviona u Ukrajinu. Tražimo da se učini sve da se olakša transfer aviona iz istočne Evrope u Ukrajinu", rekao je Šumer.

Međutim, povodom ovih razgovora oglasilo se i rusko ministarstvo odbrane, upozorivši zemlje u susedstvu Ukrajine, da ako prihvate borbene avione za Ukrajinu, smatraće ih umešanim u sukob koji se odvija, prenosi BBC.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet