Biznis vesti

Mali o globalnim izazovima: Srbija neće voditi tuđe ratove, prioritet nam je ekonomski rast

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

13:00

Mali o globalnim izazovima: Srbija neće voditi tuđe ratove, prioritet nam je ekonomski rast
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas su veliki pritisci na predsednika Aleksandra Vučića i našu državu zbog dešavanja u Ukrajini. Mali je na otvaranju Kopaonik biznis foruma, istakao da su za našu zemlju u ovoj sitaciji najvažniji mir i stabilnost, kao i da "Srbija neće voditi tuđe ratove". 

"Ne želimo da budemo deo igara velikih sila i ne želimo da naša deca idu u rat i da se vraćaju u sanducima. Srbija treba da izbegne da u budućnosti bude na mestu sudara Rusije i NATO. Važan nam je održivi razvoj, ali se moraju imati u vidu globalni izazovi. Potrebna nam je stabilnost, a ne svađe i podele i zato treba još jače i bolje da radimo i borimo se za svako radno mesto", rekao je Mali.

On je istakao da je od početka 2018. godine, zaključno sa trećim kvartalom prošle godine, Zapadni Balkan privukao 21,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega je u Srbiju ušlo 13,2 milijarde evra, odnosno 60 odsto svih investicija na Zapadnom Balkanu.

"Za prva tri kvartala prošle godine u region je investirano 4,8 milijardi, od čega je samo u Srbiju došlo 2,9 milijardi evra. Investitori dolaze u Srbiju zbog novog brenda i imidža koji smo stvorili. Srbija postaje dominantna ekonomija", istakao je Mali.

Promo/Đorđe Kojadinović

 

On je rekao da će Srbija nastaviti da vodi odogovornu monetarnu i fiskalnu politiku, a da je i dalje pioritet ekonomski rast, ali da se nastavlja i sa reformama.

Radimo sve ono što na duži vremenski period obezbeđuje i rast i stabilnost. Posle dve godine krize, imamo stabilne finansije i možemo da nabavimo sve što nam je potrebno. To je vrlo važan faktor u krizi koja predstoji. Srbija ima čime da reaguje i imaće i ubuduće", rekao je Mali..

Minitar je dodao da nam je kurs stabilan, te da se merama ne dozvoljava njegovo prelivanje na druge industrijske grane. Napomenuo je i da smo izbegli masovna otpuštanja i zatvaranja fabrik  i naveo da je decembarska prosečna zarada bila 635 evra.

"Nominalno povećanje zarada je 12,9 odsto, realno 4,6 odsto. Zarade rastu, dok nezaposlenost pada. U ovom trenutku imamo više od 90 investitora koji su najavili investiranje i 37.000 novih radnih mesta. Zbog mera koje smo preduzeli niko nije odustao od ulaganja", rekao je Mali.

Najvažniji infrastrukturni projekti

On je naveo i da je za kapitalne investicije budžetom izdvojeno oko 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP i nabrojao da je mnogo uloženo u saobraćajnu infrastrukturu, navodeći izgradnju više od 1. 000 kilometara putevai: Moravski koridor, Fruškogorski koridor, deonica Preljina–Požega, auto-put Beograd-Sarajevo, saobraćajnicu Ruma–Šabac–Loznica, brzu saobraćajnica na deonici Iverak–Lajkovac.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodao je da to nisu svi projekti, već da predstoji i izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin, brze saobraćajnica Bački Breg-Kikinda, deonice auto-puta Novi Beograd-Surčin, deonica Niš-Pločnik, kao deo auto-puta Niš-Merdare. Izdvojena su sredstva i za izgradnju severne obilaznice oko Kragujevca, Dunavsku magistralu, autoput E-80 ka Pirotu i Dimitrovgradu, rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin, za izgradnju obilaznica oko Loznice, Gornjeg Milanovca, Užica i tunel kod Kadinjače...

Kada je u pitanju železnička infrastruktura podsetio je na projekat mađarsko-srpske železnice i izgradnju pruge Beograd–Stara Pazova kojom bi za nekolio dana trebalo da počne da saobraća prvi brzi voz u Srbiji. Naveo je i da je u toku rekonstrukcija i modernizacija železničke pruge Subotica–Segedin, a da su u toku i radovi na pruzi Niš-Dimitrovgrad.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis