Biznis vesti

Savet za BDP: U januaru rast BDP viši od četiri odsto

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

19:52

Savet za BDP: U januaru rast BDP viši od četiri odsto
Ana Brnabić - Copyright FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj su analizirani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima.

Na sednici je saopšteno da je u januaru zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda preko četiri odsto i da smo na putu da i dalje ostvarimo rast od 4,5 osto u 2022. godini.

Konstantovano da je lanac snabdevanja u Srbiji funkcioniše redovno i da se u poslednja dva dana, u odnosu na protekli vikend, beleži smanjenje tražnje za osnovnim životnim namirnicama u proseku za 20 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Na Savetu je rečeno da pšenice, brašna i kukuruza ima u dovoljnim količinama za domaće potrebe.

Snabdevenost tržišta jestivim uljem je stabilna, fabrike imaju dovoljne količine ulja i za sada se ne očekuju nikakvi značajniji poremećaji.

Snabdevanje svim vrstama derivata nafte je redovno i stabilno, a na benzinskim stanicama ima svih vrsta motornih goriva i prodaja se odvija nesmetano.

Stabilno je i tržište gasa, kao i snabdevanje električnom energijom.

Na sednici je ukazano na to da je situacija u Ukrajini dovela do otežanog poslovanja određenih kompanija, uz posledice koje se osećaju u svim sektorima privrede.

Istaknuto je da je izuzetno važno voditi računa o domaćim proizvođačima koji imaju već unapred potpisane ugovore koje treba da ispoštuju, navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

Biznis