Biznis vesti

Vučić: Ako Bugarska zaustavi ruski gas, to bi za nas bila katastrofa

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

19:01

Vučić: Ako Bugarska zaustavi ruski gas, to bi za nas bila katastrofa
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su vesti o posledicama krize u Ukrajini svakodnevno sve lošije i da bi za Srbiju bila katastrofa ukoliko bi Bugarska zaustavila tranzit ruskog gasa ako ga Rusija bude plaćala u rubljama.

"Vest iz Bugarske pogodila me je kao grom iz vedra neba. Postoji objektivan problem, Rusi nemaju pare, kada im uzmete 300 milijardi u zlatu, sve dolare i efektivu, i terate ih do bankrotstva - kako će da plate u dolarima, a ako će da placaju u rubljama, a vi presečete tranzit gasa, računam da i nas neko nešto mora da pita", istakao je Vučić.

On je tako prokomentarsisao pitanje o najavi Bugarske da će, ako Rusi počnu da plaćaju tanzit gasa u rubljama zaustaviti tranzit njihovog gasa preko Balkanskog toka.

"To bi za nas bila potpuna katastrofa", ukazao je Vucić navodeći da svi ostali imaju odnekud da dobiju gas, a mi nemamo odakle sem preko Ukrajine i Mađarske ili Balkanskim tokom iz Bugarske.

"Ako nam to ukinu, ne znam šta da radimo. Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno. Ne znam šta da kažem, borimo se na dnevnom nivou", istakao je Vučić.

"Teško održati nivo cena"

Na pitanje o povećanju cena enrgenata i hrane u drugim zemljama i da li će Srbija uspeti da zadrži cene, Vučić je rekao da je mnogo teško održati njihov nivo, ali da se "za sada držimo". On je podsetio da je električna energija 11 puta niža nego na trzistu i najniza u Evropi, kao i gasa ne računajući Rusiju i Azerbejdžan koji su proizvođaci i izvoznici.

"Što se tiče nafte imamo formulu i sporije nam raste cena, iako smo voleli da uzmemo nesto na akcizama, a da gas i struja budu niži", napomenuo je Vučić i dodao da skace struja u Grčkoj, a da će u Bugarskoj za 58 posto biti viša od aprila.

On je dodao da je lako reći da treba smanjiti poreze i akcize, ali da i budžet treba da izdrži, i da ne raste javni javni dug.

"Ja neću to da radim u ovoj zemlji, neću ni pred izbore, mogli smo da kažemo ukidamo akcizu, a šta posle izbora, da je povećamo duplo. Ne mozemo neodgovorno da se ponašamo. Mnogo je briga i muka. Nema odmora od groznih vesti", ocenio je Vučić.

Komentari (0)

Biznis