Biznis vesti

Boing najavio da kasni isporuka predsedničkih aviona, koštaće dodatnih 500 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

07:38

Boing najavio da kasni isporuka predsedničkih aviona, koštaće dodatnih 500 miliona dolara
Boing najavio da kasni isporuka predsedničkih aviona, koštaće dodatnih 500 miliona dolara - Copyright Wikipedia.org/Boeing Dreamscape

veličina teksta

Aa Aa

Novi predsednički avioni vredni 3,9 milijardi dolara, mogli bi da budu isporučeni sa zakašnjenjem od godinu dana i koštaće dodatnih 500 miliona dolara.

Boing je u julu 2018. godine dobio ugovor od 3,9 milijardi dolara za izgradnju dva aviona tipa 747-8 koji će služiti kao predsednicki avioni Air Force One, sa rokom isporuke do decembra 2024. godine, a kompanija želi da odloži isporuku letelica na godinu dana zbog problema sa kovidom 19 i dobavljačima, prenosi Dejli Mejl.

Iz kompanije su takođe upozorili da bi cena aviona, koji bi sada trebalo da budu isporučeni 2025. godine, mogla da poraste za dodatnih 500 miliona dolara.

Boing 747-8 su dizajnirani da budu poput Bele kuće u vazduhu, sposobni da lete u najgorim bezbednosnim scenarijima kao što je nuklearni rat, a modifikovani su vojnom vazduhoplovnom elektronikom, naprednom komunikacijom i sistemom samoodbrane.

Trenutna se koriste kao Air Force One dva Boinga 747 iz devedesetih godina, a od četrdesetih godina prošlog veka, sedam različitih tipova aviona je posebno dizajnirano za prevoz američkog predsednika.

Komentari (0)

Biznis