Biznis vesti

Ministar Mali: Vlada neće dozvoliti da kriza padne na teret građana

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2022

-

11:59

Ministar Mali: Vlada neće dozvoliti da kriza padne na teret građana
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ova godina biti teška, ali da država neće dozvoliti da se teret krize prelije na građane i privredu, već da će im maksimalno pomoći.

"Aktuelna situacija u svetu je takva da bi svaka prognoza za sledeću godinu bila neozbiljna i ishitrena, jer situacija se menja iz sata u sat. Ono što je sigurno to je da nas čeka teška godina, kako ova, tako i sledeća. Ali, ono što ja kao ministar finansija mogu da garantujem, to je da teret krize nećemo preneti na građane i privredu, da će država pomoći koliko god može", rekao je Mali za "Blic".

On je naglasio da smo svedoci tektonskih promena koje se dešavaju.

"Mislim da svet posle svega ovoga više nikada neće biti isti. Situacija na globalnom nivou se menja, ne iz dana u dan, nego iz časa u čas i u takvim okolonostima je normalno da postoji izvesna doza strepnje kod svih", istakao je ministar finansija.

On je konstatovao da Srbija nije izolovano ostrvo i da sve što se dešava u svetu utiče i na nas, ali da Vlada preduzima sve neophodne mere kako bi građani Srbije što manje osetili posledice nove svetske krize.

"Hrane imamo dovoljno, imamo odličnu snabdevenost tržišta, pune robne rezerve, ograničenu cenu goriva i određenih životnih namirnica, struju koja nije poskupela. Budžet Srbije to može da iznese, jer smo štedeli na vreme i nismo uludo trošili novac.

Takođe, obezbeđena je stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju, uprkos eskalaciji međunarodnih rizika u prethodne dve nedelje. Nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa. Takođe, ograničena je cena goriva na pumpama, a doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto", nabraja Mali.

Dodaje da novca na računu države ima sasvim dovoljno i da isplata plata i penzija neće ni jednog trenutka kasniti, ali da će kriza verovatno odložiti planirano završavanje nekih kapitalnih infrastukturnih projekata.

Mali kaže da je dobar pokazatelj stabilnosti naše ekonomije u ovo teško vreme, to što investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju, bez obzira na aktuelnu situaciju u svetu. I dalje smo privlačna investiciona destinacija i u doba najveće ekonomske krize u našoj zemlji se otvaraju nova radna mesta.

"Država će nastaviti da se bori za nove investitore, jer to znači bolji kvalitet života za građane, ali i više novca u budžetu od poreza i doprinosa", poručuje Mali.

On takođe kaže da će se država truditi da postigne projektovanu stopu rasta od 4,5 odsto, ali da je sada teško reći da li će to biti ostvarivo i dodaje da je Evropska centralna banka već snizila projekciju rasta evrozone za ovu godinu sa 4,2 na 3,7 odsto.

Na pitanje kako bi ocenio rad Vlade, Mali je odgovorio da misli da je Vlada Srbije uradila veoma dobar posao, u veoma teškim i vanrednim uslovima pandemije koronavirusa.

"Mislim da smo mi u Ministarstvu finansija uradili zaista dobar posao - očuvana je stabilnost javnih finansija u vreme krize, sprovedena su tri paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije i to bez dana kašnjenja u isplatama, doneti su brojni reformski zakoni i pokrenuti važni projekti poput uvođenja e-faktura i e-fiskalizacije, za šta je krajnji rok 1. maj ove godine", konstatovao je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis