Biznis vesti

U subotu se otvara brza pruga Beograd-Novi Sad: Svakog dana 18 polazaka, najavljene brzine i do 200 kilometara na sat

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

20:14

U subotu se otvara brza pruga Beograd-Novi Sad: Svakog dana 18 polazaka, najavljene brzine i do 200 kilometara na sat
U subotu se otvara brza pruga Beograd-Novi Sad: Svakog dana 18 polazaka, najavljene brzine i do 200 kilometara na sat - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će u subotu, 19. marta, biti otvorena brza pruga Beograd - Novi Sad.

On je rekao da će vozovi dostizati brzinu od 200 kilometara na sat.

"Ono što obećamo mi ispunimo, nije bilo lako, država je bila na ivici bankrota pre deset godina. Zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu možemo da otvaramo fabrike, nova radna mesta, pruge, gradimo auto-puteve...", poručio je Mali na skupu "Dijalog lidera naše zemlje", u organizaciji SKONUS-a.

Podsetimo, u promotivnom periodu vozne karte u jednom pravcu koštaće 375 dinara, povratna će biti 750 dinara, dok će puna cena inače biti 1.600 dinara. Karte će moći da se kupe na tri načina - preko aplikacije "Srbija voza", na novim kartomatima postavljenim na železničkim stanicama ili na blagajnama. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Saobraćaće tri vrste vozova - intersiti, regio-ekspres i regio, koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a samim tim i po vremenu putovanja.

Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 5:25 iz Beograda, odnosno 5:28 iz Novog Sada. Poslednji će kretati u 22:02 iz Novog Sada, a u 22:20 sa stanice Beograd centar, odnosno Prokopa.

Intersiti vozovi će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu međustanicu i to na Novom Beogradu. Putovanje regio-ekspresom će trajati 49 minuta, pošto će se zaustavljati na sedam međustanica - Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci. Najsporiji će biti regio vozovi koji će putovati između 55 i 57 minuta, a stajaće na 11 međustanica. U pitanju su Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.

Maksimalna brzina na deonici od Batajnice do Karlovačkih Vinograda

Najveću brzinu od 200 kilometara na sat vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Putnike će prevoziti stariji tip elektromotorne garniture, ali i dve nove "Štadlerove" dabl-deker garniture sa 314 mesta, 12 kliznih vrata, aparatima za kafu, delom za bicikle i presvlačenje beba i besplatnim internetom. Stjuardi i stjuardese će prodavati kafu, sokove i drugo piće, grickalice, salate, sendviče, a plaćanje će osim u kešu biti moguće i karticama.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Inače, voz je juče i zvanično dobio ime "Soko". Logo čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis "Soko" ispod nje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis