Biznis vesti

Brza pruga između Beograda i Novog Sada je spremna, počinje testiranje voza i uhodavanje železničara

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

12:04

Brza pruga između Beograda i Novog Sada je spremna, počinje testiranje voza i uhodavanje železničara
Brza pruga između Beograda i Novog Sada je spremna, počinje testiranje voza i uhodavanje železničara - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Merna kola kompanije Nemačkih železnica završila su testiranja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada, saopštila ja "Infrastruktura železnice Srbije". U proteklih mesec dana specijalna nemačka merna kola za ispitivanje brzih pruga obavila su više od 400 vožnji na različitim deonicama između Beograda i Novog Sada. Znatan deo tih vožnji realizovan je brzinom od 200 kilometara na sat, a testiranja su obavljena u različitim vremenskim uslovima, danju i tokom noći.

Već nakon četiri dana testiranja ovaj specijalni voz Nemačkih železnica na srpskoj pruzi dostigao je rekordnu brzinu veću od 200 kilometara na sat. Iz ovog peduzeća navode da je tokom testiranja u potpunosti bila očuvana bezbednost železničkog saobraćaja i da nije bilo saobraćajnih incidenata, tako da su ona uspešno i prema planu završena.

U narednom periodu stručnjaci ove nemačke kompanije uradiće izveštaj i analizu o izvršenim testiranjima na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad i dostaviti ih "Infrastrukturi železnice Srbije".

Testni voz Nemačkih železnica dinamička testiranja brze pruge obavljao je fazno i po deonicama, a njima su bili obuhvaćeni ispitivanje geometrije novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametri kontaktne mreže, ugrađena oprema za velike brzine, kompatibilnost opreme i sistema, kao i ostali izvedeni građevinski radovi na pruzi.

Ovim je kompanija "Deutsche Bahn Systemtechnik" završila posao na prvoj pruzi za velike brzine u Srbiji, ali se testiranja između Beograda i Novog Sada i dalje nastavljaju.

Svakoga dana i više puta dnevno se na ovoj deonici odvijaju probne vožnje novih dvospratnih "Štadler" vozova za brzine od 200 kilometara na sat, koji će već sredinom marta biti u redovnom saobraćaju na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, a u toku su i druga testiranja koja obavlja "Infrastruktura železnice Srbije".

Infrastruktura železnice Srbije

 

Počinje period uhodavanja železničara

Već naredne nedelje biće intenzivirane probne vožnje "Štadlerovih" vozova na brzoj pruzi, sa velikim brojem polazaka i vožnji svakoga dana. Na taj način obavljaju se probe same železničke kompozicije za saobraćaj brzinom od 200 kilometara na sat, a mašinovođe stiču neophodno iskustvo za upravljanje ovim savremenim i modernim vozovima.

Predstoji period uhodavanja čitavog sistema pruge za velike brzine, od sveukupnih infrastrukturnih kapaciteta, preko voznih sredstava do zaposlenih koji će učestvovati u funkcionisanju saobraćaja, kako bi redovan saobraćaj sredinom marta brza pruga dočekala u potpunosti spremna.

S obzirom da se testiranja na brzoj pruzi nastavljaju, i organizacija putničkog železničkog saobraćaja koja je uvedena još 17. januara i dalje je na snazi. To znači da će i dalje svakodnevno u periodu od 6.30 do 17.30 sati biti obustavljen železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Novi Sad.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Podsećamo da je tokom ispitivanja brze pruge neovlašćenima licima zabranjen bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž pruge. Pešacima je zabranjeno prelaženje preko ove pruge na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način.

"Nepoštovanjem ovih pravila, kako sada tokom testiranja, tako i nakon uspostavljanja redovnog saobraćaja vozova na brzoj pruzi, građani direktno ugrožavaju sopstveni život i celokupnu bezbednost železničkog transporta", navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis