Biznis vesti

Ko smisli najbolje ime i logo za brzi voz dobija milion dinara

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

13:44

Ko smisli najbolje ime i logo za brzi voz dobija milion dinara
Euronews/Lana Lukić - Copyright Euronews/Lana Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs pod nazivom "Pusti inspiraciju da te vozi" za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je danas i trajaće do 21. februara, a pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara. Na konferenciji za medije u Železničkom muzeju u Beogradu, a povodom najave novog konkursa, govorio je ministar saobraćaja Tomislav Momirović koji je pozvao sve talentovane ljude da učestvuju na konkursu, jer će, kako kaže, na taj način dobiti priliku da njihovo ime bude upisano u dugu tradiciju srpske železnice. Proglašenje pobednika biće 3. marta.

"Mi moramo da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada u saobraćajnom smislu i to nije slučajno, jer je to najbezbedniji, ekološki najprihvatljiviji vid prevoza i najbrži", naveo je Momirović.

Napomenuo je da će se, kada brza pruga bude puštena, od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta i to najboljim vozovima u svojoj klasi na svetu i najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi.

Euronews/Lana Lukić

 

Momirović je podsetio je brza pruga od Beograda do Novog Sada deo buduće brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, navodeći da će to biti prilika za turiste koji posećuju mađarsku prestonicu, da lakše dođu do Subotice, Novog Sada, Beograda i bolje upoznaju našu zemlju. Dodaje da je to od velikog značaja i za naše građane, koji će brže i lakše stizati do mađarskih gradova. Izrazio je nadu da će do kraja godine početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Momirović je podsetio da Železnica Srbije i Vojska Srbije imaju najdužu tradiciju u našoj zemlji, dodajući da je prva pruga počela da se gradi davne 1881. godine od Beograda do Niša i da je vrednost te investicije bila dva republička budžeta.

"Železnički muzej u Beogradu, gde smo danas okupljeni, takođe ima dugu tradiciju, danas mu je 72. godina", rekao je Momirović i dodao da malo institucija može da se pohvali takvom dugom tradicijom.

Istakao je da je od 1880. do 1990. godine železnica bila osnov saobraćaja u Srbiji, a da je poslednjih nekoliko decenija izgubila taj značaj.

 

Preporuka za vas

Komentari (6)

Dalibor Lalic

03.02.2022 11:37

MUNJA NAZIV I SLIKA PUNO DECA OBUCENI U MUNJU KAO DECAK IZ FILMA TATINO OBDANISTE

Aleksandar Stojkovic

04.02.2022 11:52

Postovani, Moj predlog za ime brzog voza je "Brzi Bacvan".

Biznis