Aktuelno

Sprečena krađa zaštitne ograde duž brze pruge: Iz "Infrastrukture" upozoravaju da su kazne do 12 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

23:32

Sprečena krađa zaštitne ograde duž brze pruge: Iz "Infrastrukture" upozoravaju da su kazne do 12 godina zatvora
Sprečena krađa zaštitne ograde duž brze pruge: Iz "Infrastrukture" upozoravaju da su kazne do 12 godina zatvora - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorila je danas na pokušaje krađe i oštećenja zaštitne ograde duž brze pruge Beograd - Novi Sad i zahtevala da svi koji su odgovorni za to budu izuzetno oštro kažnjeni i sankcionisani visokim novčanim ili zatvorskim kaznama.

"U železničkoj stanici Novi Beograd, sinoć su uhvaćene dve osobe u pokušaju krađe zaštitne ograde duž brze pruge Beograd - Novi Sad. Njih je na delu uhvatila čuvarska služba kineskih železnica, koje izvode radove na izgradnji brze pruge, i predala ih MUP-u Srbije", navodi se u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.

Navodi se da je prethodnih dana zaštitna ograda duž brze pruge bila nekoliko puta probijena i oštećena i na deonici gde radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešenel, kako bi se napravila prečica za prelazak preko pruge na mestima gde je to strogo zabranjeno.

"Standardima na prugama za brzine od 200 kilometara na sat predviđeno je postavljanje zaštitnih ograda duž pruge, upravo da bi se omogućio nesmetani saobraćaj vozova velikih brzina i kako bi se u najvećoj mogućoj meri sprečile nepredviđene situacije na koloseku", napominje se u saopštenju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodaje se da su trenutno na pruzi ka Novom Sadu u toku probna testiranja, i upozorava da već u martu između Beograda i Novog Sada kreće redovan putnički saobraćaj brzih vozova, pa ovakve situacije mogu da dovedu do tragičnih i nesagledivih posledica.

"Krađa zaštitne ograde duž brze pruge predstavlja krivično delo zbog direktnog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja i života ljudi koje se kažnjava zatvorom od tri meseca do 12 godina, u zavisnosti od toga da li je došlo do velike materijalne štete ili je neko nastradao na pruzi", ukazuju iz "Infrastrukutre"

"Infrastruktura železnice Srbije" ističe da od građana očekuje da čuvaju i poštuju novoizgrađenu prugu za velike brzine, koja nam je na ponos i koju ćemo svi koristiti. Navodi se da je duž brze pruge Beograd - Novi Sad pojačana čuvarska služba i da izvođači radova takođe redovno obilaze svoje deonice, a pojačano je i prisustvu predstavnika MUP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija